06:01 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αυστηρά είναι τα μέτρα όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, που πρέπει να έχουν στείλει SMS στο 13033 ή να έχουν σχετική βεβαίωση για όσο διάστημα ισχύει το lockdown.

Το SMS στο 13033 έχει μπει και πάλι στις ζωές των πολιτών και θα παραμείνει έως τα τέλη του Νοεμβρίου όταν και λήγει το lockdown

Για κάθε μετακίνησή τους, οι πολίτες θα πρέπει να αποδείξουν πως δεν μετακινούνται ασκόπως, ακόμη και εάν θελήσουν να πάνε στον γιατρό.

Οι κωδικοί SMS στο 13033

Οι κωδικοί μετακίνησης στο 13033 είναι συνολικά έξι και οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν αυτόν που πρέπει για τον λόγο της μετακίνησής τους.

Ο κωδικός 1 αφορά τη μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση βεβαία συνίσταται να βγαίνει ο πολίτης αφού έχει επικοινωνήσει μαζί του.

Ο κωδικός 2 αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Ο κωδικός 3 αφορά τη μετάβαση σε κάποια δημόσια Υπηρεσία ή και τράπεζα, σε περίπτωση που ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Ο κωδικός 4 στέλνεται στις περιπτώσεις παροχής βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη ή για τη συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο τους.

Ο κωδικός 5 αφορά μετάβαση σε τελετή κηδείας. Να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα αυστηροί οι κανονισμοί που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, αφορά διαζευγμένα ζευγάρια ή γονέων σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Τέλος, ο κωδικός 6 αφορά σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο. Επιτρέπονται κατά μόνας ή ανά δύο άτομα, εφόσον τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση των εργαζομένων

Και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις τους, αλλιώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Τα έντυπα που τους αφορούν είναι τα εξής:

Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου (PDF)

Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου (DOCX)

Βεβαίωση μετακίνησης σε ειδικό έντυπο ή χειρόγραφη βεβαίωση

Πλην του SMS, οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει και το παρακάτω σχετικό έντυπο:

Βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης πολιτών (PDF)

Βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης πολιτών (DOCX)

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κυκλοφορήσει με χειρόγραφη βεβαίωση αυτή πρέπει να αναφέρει το όνομα και το επίθετό του, τη διεύθυνση κατοικίας, τον λόγο της μετακίνησης –πρέπει να εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες– τη διεύθυνση προορισμού αλλά και να έχει ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.

Tags:
καραντίνα, κορονοϊός, lockdown, μήνυμα, γιατρός, 13033, SMS
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK