06:25 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις σχετικά με την τηλεκπαίδευση αλλά και δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη στάση που τηρεί επί του ζητήματος, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Απαντήσεις σχετικά με την τηλεκπαίδευση δίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντώντας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στην «πολιτική ανηθικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού γίνεται αναφορά στον «λυσσαλέο πόλεμο» που έχει εξαπολύσει το κόμμα στην τηλεκπαίδευση, παραθέτει «8+1 αλήθειες».

Πρώτον, η τηλεκπαίδευση είναι «ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε από το μηδέν στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, και σε χρόνο ρεκόρ, εν μέσω πανδημίας και κόντρα στις αντιξοότητες» και «αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα και συνέβαλε καθοριστικά στη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας εν μέσω πανδημίας. Το ψηφιακό άλμα του τελευταίου 8μήνου είναι κατάκτησή της».

Δεύτερον, το σύστημα έχει αποδειχθεί επιτυχημένο από την άνοιξη όταν και τέθηκε σε λειτουργία. «Η δυσκολία πρόσβασης στις ψηφιακές τάξεις οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα του παρόχου, το οποίο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και άλλους δέκτες υπηρεσιών και άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού. Άμεσα δρομολογήθηκε η ενίσχυση του συστήματος, χθες και σήμερα λειτούργησαν την ίδια στιγμή περίπου 40.000 ψηφιακές τάξεις που αντιστοιχούν σε σχεδόν 700.000 συμμετέχοντες. Όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή μέσω τηλεκπαίδευσης» επισημαίνεται. 

Τρίτον, γίνεται λόγος για μεθοδική οργάνωση της τηλεκπαίδευσης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, και σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται, δεν υπήρξε προειδοποίηση από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ότι η πλατφόρμα του παρόχου δεν θα μπορούσε να «αντέξει» τον αυξημένο φόρτο των 600.000 μαθητών. «Αντιθέτως, το ΠΣΔ τον Ιούνιο, προέκρινε τη λύση να χρησιμοποιηθούν ακριβώς αντίστοιχες υπηρεσίες cloud και να γίνει σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για άμεση, αποτελεσματική, αλλά και συμφέρουσα λύση (δεδομένου, μάλιστα, ότι οι έως σήμερα υπηρεσίες της Cisco παρέχονται δίχως επιβάρυνση στο δημόσιο, βάσει της ισχύουσας σύμβασης) – όπως και έγινε».

Τέταρτον, όπως τονίζεται, τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν γίνει άλματα στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές. Παράλληλα, το υπουργείο επικρίνει –ως υποκριτικές– τις επικλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

«Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, το ΠΣΔ αναδιέταξε τους πόρους του και βελτιστοποίησε επιμέρους διαδικασίες του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αλλαγή της χρήσης του Δικτύου, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων και της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των σχολείων σε γρήγορα δίκτυα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο προχώρησε στην αναβάθμιση 7.100 κυκλωμάτων σχολείων από ADSL σε VDSL, ενώ περίπου 1.500 σχολεία διαθέτουν οπτική ίνα. Ως προς τη χρηματοδότηση του ΠΣΔ για την ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζήτησε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την ένταξη έργου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για τα έτη 2021 έως και 2023, χρηματοδότηση η οποία ήταν τελματωμένη από το 2016. Τέλος, με τη συνεργασία των δύο υπουργείων προωθείται έργο εγκατάστασης οπτικών ινών σε περίπου 4.000 σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης».

Πέμπτον, γίνεται λόγος για αναβάθμιση στον τεχνικό εξοπλισμό των σχολείων καθώς το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, τα σχολεία διέθεταν συνολικά 4.500 φορητές συσκευές, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80.000, οι 65.000 από τις οποίες αγοράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Έκτον, επισημαίνεται πως δεν αντίθεση με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πλειονότητα των μαθητών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το Υπουργείο επικαλείται, μάλιστα, τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που δείχνουν πως πάνω από 99% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμη, γίνεται και λόγος στη μηδενική χρέωση των μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα. 

Έβδομον, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνεται γιατί «θυμήθηκε πάλι να κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά των (ξένων) ιδιωτικών συμφερόντων που δήθεν εποφθαλμιούν τα προσωπικά δεδομένα της εκπαιδευτικής κοινότητας», αλλά ξεχνά «να αναφέρει ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

- έχει ήδη «κρίνει νόμιμη την κατά το άρθρο 63 του ν. 4686/2020 σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» (γνωμοδότηση 4/2020),

- έχει λάβει και εξετάσει στο πλαίσιο αυτό και τη συναφθείσα σύμβαση με τη Cisco (βλ. σελ. 8 γνωμοδότησης),

- έχει κρίνει ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί «μέτρο πρόσφορο, αναγκαίο και αναλογικό για την παροχή εκπαίδευσης σε περιόδους έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως αυτή της πανδημίας του COVID-19».

Όγδοον, όπως τονίζεται, Γυμνάσια και Λύκεια έχουν κλείσει ύστερα από εισήγηση των ειδικών και όχι γιατί το «σχολείο κρίθηκε ότι αποτελεί εστία υπερ-μετάδοσης ή αυξημένου κινδύνου».

Ολοκληρώνοντας, το Υπουργείο τονίζει πως εργάζεται άοκνα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Tags:
σχολείο, μαθητές, ΣΥΡΙΖΑ, τηλεκπαίδευση, Υπουργείο Παιδείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK