19:11 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (373)
0 34
Βρείτε μας

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και τέσσερις ημέρες σε γενικό lockdown, το καθεστώς του οποίου αυστηροποιείται με την εφαρμογή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας τις ώρες 21:00 με 05:00, από μεθαύριο. Οι εξαιρέσεις και τα έγγραφα μετακίνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει σκληρότερα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας της COVID-19, καθώς πέρα από το lockdown που εφαρμόζεται ήδη από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, την ερχόμενη Παρασκευή τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στη σκιά της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 και των διασωληνώσεων που ασκούν τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας, ανακοίνωσε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00 σε όλη την Ελλάδα από Παρασκευή

Πιο συγκεκριμένα, διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά, από μεθαύριο τίθεται σε όλη την επικράτεια από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή, αυστηρά και μόνο:

  • για λόγους εργασίας,
  • λόγους υγείας,
  • συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
«Ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωσή μας ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού» επεσήμανε ο υφυπουργός.

Ποια SMS μπορούμε να στέλνουμε στο 13033 τις ώρες απαγόρευσης

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για:

  • Λόγους υγείας (sms στο 13033 με κωδικό 1: Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • Συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms στο 13033 με κωδικό 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία πλέον άτομα, τηρώντας στην τελευταία περίπτωση την απόσταση 1,5 μέτρου).
  • Βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τα απαραίτητα έγγραφα για τις νυχτερινές μετακινήσεις

Οσον αφορά την μετάβαση στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητο να έχουν το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, δηλαδή τη βεβαίωση τύπου Α.

Για βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για περιπτώσεις που σχετίζονται με μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), που αφορούν δηλαδή σε λόγους υγείας ή σωματικής άσκησης ή βόλτας κατοικίδιου, υπάρχουν τρεις επιλογές:

  • SMS,
  • εκτυπωμένο συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης,
  • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Αξίζει να σημειωθεί, η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, λόγο μετακίνησης, διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Τι ισχύει για delivery και take away

Η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασία (ΓΓΠΠ), εξέδωσε ανακοίνωση, όπου διευκρινίζει τι γίνεται με τις υπηρεσίες των take away και τα delivery για τα καταστήματα.

Όπως αναφέρεται, με τα νέα μέτρα, το take away συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Παράλληλα, ούτε στα delivery υπάρχει περιορισμός, δηλαδή τα εν λόγω μαγαζιά μπορούν να λειτουργούν κανονικά, ανάλογα με το ωράριό τους.

Τι γίνεται με την ατομική άθληση

Ταυτόχρονα, για την ατομική άθληση, αυτή μπορεί να πραγματοποιείται σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση να διεξάγεται κοντά στην οικία των πολιτών (SMS με το 6 στο 13033), ενώ το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Διευκρινίσεις για την τηλεργασία

Για την τηλεργασία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σημείωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς σύστησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Θέμα:
Lockdown (373)
Tags:
εργαζόμενοι, εργαζόμενος, κατοικίδια, κατοικίδιο, βόλτα, σωματική άσκηση, άσκηση, Θεσσαλονίκη, 13033, SMS, μέτρα προστασίας, μέτρα ασφαλείας, Μέτρα, τηλεργασία, ντελίβερι, ντελιβεράς, take away, απαγόρευση κυκλοφορίας, lockdown, κέντρο Αθήνας, Αθήνα, Περιφέρεια Αττικής, Αττική, διασωληνωμένοι, ασθενείς, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός, μετακινήσεις, μετακίνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK