02:09 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (387)
0 13
Βρείτε μας

Πόσο μακριά θα πάει αυτό το lockdown; Θα μας βοηθούσε αυτό που τις προηγούμενες ημέρες περιεγράφηκε ως σύστημα «άνοιξε- κλείσε» ή «σύστημα ακορντεόν»; Τι δηλώνουν ειδικοί στο Sputnik.

Εκτός από «άνοιξε-κλείσε» το ακούσαμε να λέγεται και «rolling καραντίνες» ή «περιστρεφόμενες καραντίνες», ένα σύστημα δηλαδή όπου το lockdown θα ακολουθείται από σύντομα διαλλείματα επανόδου στην πρωθύστερη καθημερινότητα (με μέτρα περιορισμού καθορισμένα κάθε φορά από την εικόνα που θα δίνει η πανδημία στη χώρα μας) και μετά ένα νέο lockdown κ.ο.κ. Ήδη ακούγονται σενάρια για δεύτερο, αλλά και τρίτο lockdown μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό που θα θεωρείται καλά ελέγξιμο στάδιο.

Μάλιστα στις υποθέσεις για «άνοιξε-κλείσε» που ακούσαμε τις περασμένες ημέρες, οι προτάσεις έκαναν λόγο για 15 ή και 21 ημέρες καραντίνας και μετά εναλλαγή, με διαστήματα άρσης μέτρων.

Πρόκειται για μια κουβέντα που γίνεται κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών όπου «καίει» ήδη την αγορά, αλλά και το κοινό. Τι θα μπορούσε όμως να ανοίξει ξανά στις γιορτές κι εφόσον τα έχουμε πάει καλά; Θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση για παράδειγμα;

«Kίνηση απελπισίας τα επαναλαμβανόμενα lockdown»

Ο πνευμονολόγος, Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της μονάδας COVID-19 του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρίσκει τα παραπάνω σενάρια εντελώς σε λάθος κατεύθυνση.

«Το θέμα που θα έπρεπε να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, πέρα από την άμεση αντιμετώπιση της πίεσης που δημιουργεί η πανδημία, είναι το τι θα κάνουμε μετά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου lockdown, όταν η μόλυνση περιοριστεί και τα νοσοκομεία πάρουν μια ανάσα» υπογραμμίζει.

O ίδιος κάνει λόγο μάλιστα για «κίνηση απελπισίας εάν συμβεί» κάτι τέτοιο.

«Απορώ γιατί κάποιοι πάνε σε αυτή τη συζήτηση προτείνοντας με ήσυχη συνείδηση από την αρχή το "άνοιξε-κλείσε", "περιστρεφόμενο lockdown" ή όπως αλλιώς ονομάζεται» επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Πρόκειται για μια κίνηση απελπισίας αν συμβεί, για μια επιλογή που στο τέλος θα κρατάει την κοινωνία διαρκώς κλειστή και παγωμένη. Τα κυλιόμενα lockdown δεν θα βελτιώσουν κάτι ούτε στην οικονομία ούτε και θα συγκρατήσουν την επιδημία. Η στόχευση πρέπει να είναι πώς δεν θα πάμε ξανά σε lockdown, γιατί, στο δια ταύτα, οι συνέπειες των lockdown τόσο οι οικονομικές όσο και οι συνέπειες (βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες) στην υγεία του πληθυσμού, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι μικρότερες απ' αυτές που σχετίζονται με τον κορονοϊό και τις οποίες θέλουμε να προλάβουμε».

Κατά τον κ. Καλομενίδη, το lockdown μειώνει τους θανάτους από κορονοϊό όπου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή, αλλά την ίδια στιγμή, εντείνει προβλήματα που διογκώνονται στο παρασκήνιο των εξελίξεων.

«Οι θάνατοι από άλλα νοσήματα, οι οποίοι δεν δημοσιεύονται, είναι εξίσου σημαντικοί. Με την έννοια αυτή, αν δει κανείς την πολιτική σκοπιμότητα, το lockdown φαίνεται να αποτελεί μια εύκολη, σχεδόν αυτονόητη επιλογή και δίνει περιθώρια για πολιτική εκμετάλλευση, όπως πιστεύω συμβαίνει» εξηγεί το σκεπτικό του ο κ. Καλομενίδης και προσθέτει: «Στον αντίποδα των συνεχών lockdown, βρίσκεται μια λογική χαλαρής αντιμετώπισης που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη επέκταση της πανδημίας με σκοπό τη συλλογική ανοσία. Και η δεύτερη αυτή επιλογή έχει σοβαρές συνέπειες που αφορούν τόσο τις απώλειες από τον ιό όσο και την απειλή ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών. Έτσι, αν δεν βγούμε έξω με τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις και με σκοπό έναν αγώνα διαρκείας να κρατάμε την κοινωνία ανοιχτή (αλλά με προφυλάξεις), πολύ σύντομα θα γυρίσουμε πίσω εκεί όπου ήμασταν».

Οι λύσεις πέραν του lockdown

Ανοίγοντας λίγο περισσότερο την κουβέντα, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και τις πολιτικές αντιμετώπισης που έχουν επιλέξει Δύση και Ανατολή, ο κ. Καλομενίδης θεωρεί πως αν οι δυτικές και κυρίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πηγαίνουν στα συνεχόμενα lockdown, θα έπρεπε να είχαν επενδύσει ήδη αλλού.

«Πιο συγκεκριμένα, η δική μας κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει φροντίσει να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, να ανοίξει τα σχολεία με διασφάλιση των αποστάσεων, να μην έχει διασπορά στους χώρους εργασίας, να εκπονήσει ειδικά -κατά περίπτωση- σχέδια προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών και επίσης να διαθέτει ένα ισχυρό ΕΣΥ κι όχι ένα αποδυναμωμένο ΕΣΥ που καταρρέει» είναι οι λύσεις που προτείνει ο κ. Καλομενίδης.

«Χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη προχωρούν με επιτυχία είτε με είτε χωρίς περιστασιακά lockdown γιατί έκαναν έναν συνδυασμό κινήσεων: Μαζικότατα τεστ και σκληρή ιχνηλάτηση όσων μολύνουν τους υπόλοιπους. Στις ανατολικές χώρες, απ' όπου ξεκίνησε και στη συνέχεια όμως περιορίστηκε δραστικά ο κορονοϊός, η ιχνηλάτηση είναι τόσο εξοντωτική που σταματά μόνο εκεί που σταματούν να βγαίνουν θετικοί. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν δουλειά στην κοινότητα και καλό είναι να μη μιλάμε μόνο για νοσοκομεία και ΜΕΘ. Σημαντικότατο ρόλο μπορεί να παίξει στην αντιμετώπιση της πανδημία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας που είναι εντελώς αδύναμες στη χώρα μας».

«Εκτός θέματος η κουβέντα, σκληρή προσπάθεια στο εδώ και τώρα»

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Sputnik, χαρακτήρισε όλη αυτή την κουβέντα για το σύστημα ακορντεόν, αβάσιμη και ακατάλληλη για τη χρονική όπου βρισκόμαστε, όπου σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η διασπορά καλπάζει ανεξέλεγκτα.

Κατά τον ίδιο, ένας από τους λόγους που επιβλήθηκε κι αυτό το lockdown είναι και η μη σωστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας κι άρα κάθε συζήτηση για το πώς και πότε θα ανοίξουμε ξανά, πρέπει αυτή τη στιγμή να φύγει εντελώς από το τραπέζι, αλλά και από το μυαλό και τη σκέψη του κοινού, και να συγκεντρωθούν όλοι οι πολίτες αποκλειστικά και μόνο στην ευλαβική, «στρατιωτικής πειθαρχίας» τήρηση των μέτρων.

Με αυτή την άποψη συμφωνεί κι άλλο μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ο οποίος μας είπε: «Είναι άτοπη εντελώς η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης και της εναλλαγής σύντομων περιόδων καραντίνας με διαστήματα χαλάρωσης. Ξέρουμε πια πολύ καλά πού κολλάει ο κόσμος τον ιό. Τα μπαρ ήταν ένα απ' αυτά τα σημεία. Πώς θα τα ξανανοίξουμε έχοντας αυτή την πληροφορία; Πρέπει να ανασχεθεί σε σημαντικό βαθμό η διασπορά και να σταθεροποιηθεί εκεί για καιρό για να αρχίσουμε να συζητάμε τον τρόπο της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Τα "ανοίγματα", ενώ η κατάσταση είναι ακόμα έντονη μόνο σε βήματα προς τα πίσω θα μας γυρίσουν».

Θέμα:
Lockdown (387)
Tags:
κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, καραντίνα, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK