14:38 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (362)
0 01
Βρείτε μας

Από το βράδυ της Παρασκευής σκληραίνει το lockdown, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ορίζεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια.

Σκληραίνει το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα καθώς, όπως ανακοινώθηκε διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από την Παρασκευή ορίζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως και τις 05:00.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απόφαση που ελήφθη με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Μόλις χθες ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε 2.752 νέα, ενώ σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ θανάτων, με 43 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο. Συναγερμός έχει σημάνει και για τους διασωληνωμένους –έχουν 297– αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, που απειλούνται με «ασφυξία».

Από την Παρασκευή, λοιπόν, και για όλο το διάστημα που θα είναι σε ισχύ το καθολικό lockdown, ορίζεται απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των πολιτών στο χρονικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε. Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες εξαιρέσεις. 

Οι εξαιρέσεις

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς από την απόφαση εξαιρούνται όλες οι μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με εργασία, λόγους υγείας αλλά και μετακίνηση ιδιοκτητών με τα κατοικίδιά τους, σε κοντινή όμως απόσταση από την κατοικία.

Λόγος του περιορισμού, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, είναι η διαπίστωση «ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού».

Όσον αφορά στο delivery και το takeaway, μετά το αλαλούμ που επικράτησε, ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πως θα συνεχίζονται κανονικά μετά τις 21:00 και μέχρι το τέλος του ωραρίου των καταστημάτων. Όμως, τονίζεται, αυτός δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης αλλά μπορεί να ενταχθεί σε μία από τις επιτρεπόμενες.

Σχετικά με την άθληση, ανακοινώθηκε πως μπορεί να πραγματοποιείται σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση να διεξάγεται κοντά στην οικία των πολιτών. 

Τα SMS που επιτρέπονται μετά τις 21:00

Με βάση αυτά, λοιπόν, μετά τις 9 το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν SMS στο 13033, στους εξής κωδικούς:

Κωδικός 1: Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία πλέον άτομα, τηρώντας στην τελευταία περίπτωση την απόσταση 1,5 μέτρου).

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν πάνω τους την σχετική βεβαίωση του εργοδότη τους.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητο να έχουν το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, δηλαδή τη βεβαίωση τύπου Α. Για βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Θέμα:
Lockdown (362)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, ΕΟΔΥ, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK