07:16 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1973)
0 01
Βρείτε μας

Γιατί πάτησε «φρένο» στα τεστ κορονοϊού το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και πόσους εξυπηρετεί τελικά αυτό το εργαστήριο;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε πως το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης έστελνε κατεπείγουσα ειδοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας να μη στέλνουν δείγματα στο εργαστήριο γιατί το τελευταίο δεν μπορούσε πια να τα δεχτεί.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος διέρρευσε και την επιστολή που εστάλη από το εργαστήριο, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί συνεργάτες καλημέρα,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από 11/11/2020 και έως 13/11/2020, θα ανασταλεί η παραλαβή δειγμάτων προς εξέταση PCR από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, γι' αυτό σας παρακαλώ να μη γίνεται αποστολή από τον Φορέα σας.

Αυτό συμβαίνει λόγω:

  • Ιδιαίτερα αυξημένου όγκου δειγμάτων προς εξέταση, σε αυτή τη φάση με τη γνωστή εξέλιξη της πανδημίας.
  • Προηγούμενης καθυστέρησης εξέτασης των δειγμάτων εν ελλείψει αντιδραστηρίων.
  • Προσθήκη τεχνικού προβλήματος από χθες, σε εξοπλισμό του εργαστηρίου.

Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλώ την κατανόησή σας και τη διακοπή αποστολής δειγμάτων από τον Φορέα σας για το προαναφερθέν διάστημα, διότι είναι ανέφικτη και η συντήρηση των δειγμάτων πάνω από 72 ώρες.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία,
Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, real-time PCR».

Σχολιάζοντας την παραπάνω επιστολή, ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι «τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετούνται για μοριακό έλεγχο ασθενών για κορoνοϊό από έναν μοριακό αναλυτή που έχει εγκαταστήσει ο ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο Κοζάνης».

«Στο Νοσοκομείο Γρεβενών, λόγω πολλών κρουσμάτων στη Δεσκάτη, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Και όμως ειδοποιήθηκαν όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, και τα Γρεβενά μαζί, να μη στέλνουν δείγματα για ανάλυση λόγω βλαβών, φόρτου εργασίας και έλλειψη αντιδραστηρίων. Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Τι απαντά ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Μιλώντας στο Sputnik, ο διοικητής του «Μαμάτσειου», Στέργιος Γκανάτσιος, εξήγησε ότι η παραπάνω επιστολή πράγματι απεστάλη την περασμένη Δευτέρα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του νοσοκομείου έμεινε όντως για δύο ημέρες χωρίς αντιδραστήρια. Κατά τον κ. Γκανάτσιο, αυτό συνέβη διότι ανάμεσα στη λήξη της πρώτης σύμβασης με την εταιρεία που παρέχει τα αντιδραστήρια στο νοσοκομείο και της νέας που έπρεπε να υπογραφεί για να συνεχιστεί η συνεργασία, δημιουργήθηκε κενό μιάμισης ημέρας. Το κενό οφείλεται, όπως μας είπε, σε καθυστέρηση της εταιρείας.

Ένα εργαστήριο για εννέα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο μετά από έγκριση του ΕΟΔΥ. Το μηχάνημα ήρθε από δωρεά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τον Αύγουστο, το νοσοκομείο έπειτα από διαγωνισμό πήρε επιπλέον εξοπλισμό και το ίδιο θα συμβεί και στο τέλος αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Γκανάτσιο.

Στο εργαστήριο εργάζονται τέσσερις μοριακοί βιολόγοι, δύο μικροβιολόγοι, δύο τεχνικοί εργαστηρίου και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι.

Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα είναι ότι το εργαστήριο είναι το μοναδικό που εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μακεδονία, την Ημαθία, αλλά και την Πέλλα, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο ίδιος ο κ. Γκανάτσιος. Δηλαδή εξυπηρετεί συνολικά εννέα δημόσια νοσοκομεία και 20 Kέντρα Υγείας σε μια περιφέρεια βαριά χτυπημένη αυτή τη στιγμή, όπως όλη η Βόρεια Ελλάδα άλλωστε, από τον κορονοϊό.

Καθημερινά, στο εργαστήριο εξετάζονται 400 με 450 δείγματα, δουλειά που, όπως είπε ο κ. Γκανάτσιος, βγαίνει μετά από πίεση. Το εργαστήριο δουλεύει από νωρίς το πρωί μέχρι τα ξημερώματα στις 3:00! Διακόπτει μόνο για τέσσερις ώρες, για να γίνει αναδιοργάνωση και αποστείρωση. Όπως εξηγεί ο κ. Γκανάτσιος με τη δεύτερη αυτή αναβάθμιση του εξοπλισμού από την επόμενη εβδομάδα, το εργαστήριο θα μπορεί να επεξεργάζεται 800 τεστ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου για δύο ημέρες, σύμφωνα με τον διοικητή, η καθυστέρηση της πρώτης ημέρας έβαλε 800 δείγματα «στην ουρά» και μέχρι την επομένη προστέθηκαν άλλα 200. Tα νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν να στείλουν αλλού τα τεστ τους (και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης) για να μην περιμένουν τρεις ημέρες για να λάβουν τις απαντήσεις εκεί ενώ συνήθως περιμένουν 1 με 2 ημέρες. 

Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες του Sputnik από υγειονομικό που εργάζεται στο νοσοκομείο της Καστοριάς, οι απαντήσεις των τεστ από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, έρχονται ούτως ή άλλως σταθερά δύο με τρεις ημέρες μετά. «Καθυστερούμε να πάρουμε απαντήσεις από την Κοζάνη» μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1973)
Tags:
COVID-19, κρούσμα, κρούσματα, τεστ, κορονοϊός, Κοζάνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK