11:57 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1773)
0 03
Βρείτε μας

Δύο μήνες μετά το φιάσκο με τις full face σχολικές μάσκες, ένα νέο φρένο πατήθηκε πριν από δύο ημέρες στη διαδικασία. Τι συμβαίνει αυτή τη φορά;

Βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, η σχολική χρονιά ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα, το lockdown είναι ήδη σε ισχύ, έχουν αρχίσει να πέφτουν ξανά σενάρια για καθολικό κλείσιμο των σχολείων, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα δημοτικά, αλλά οι δωρεάν μάσκες που θα παραλάμβαναν οι μαθητές ακόμα δεν έχουν παραδοθεί.

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, σε ρεπορτάζ του Sputnik, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών έλεγαν πως οι δωρεάν μάσκες βρίσκονταν στο επόμενο στάδιο υλοποίησης του σχεδίου μετά το πρώτο φιάσκο και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι κατέληγαν σε συμφωνία.

Όπως ανέφερε τότε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου:

«Περιμένουμε τις οριστικές νέες προδιαγραφές. Από τη στιγμή που θα τις πάρουμε, θα χρειαστούμε δύο εβδομάδες περίπου για την κατασκευή τους».

Μάλιστα, με συνέντευξή του στο Sputnik, ο κ. Παπαστεργίου είχε δηλώσει λίγο μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε πως η ΚΕΔΕ δεν ευθύνεται καθόλου για τις λάθος προδιαγραφές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας είχε πια στείλει τις νέες προδιαγραφές στο Υπουργείο Εσωτερικών και η υπόθεση σε εκείνη τη φάση, κι αφού κι η ΚΕΔΕ είχε κατασκευάσει κάποια πρώτα δείγματα, υποτίθεται ότι ήταν σε εξέλιξη και πως πια υπήρχε συμφωνία και από τις τρεις πλευρές (ΚΕΔΕ, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας) για τις νέες προδιαγραφές. Σημειώνεται ότι όπως είχε διαρρεύσει τότε, το Υπουργείο Υγείας είχε στείλει και για δεύτερη φορά λάθος προδιαγραφές αλλά το θέμα είχε λυθεί πριν προχωρήσει ξανά η διαδικασία στο επόμενο στάδιο.

Πριν από δύο ημέρες, κι ενώ βρισκόμαστε στην περίοδο που λογικά οι μάσκες θα έπρεπε πια να αρχίσουν να μοιράζονται στα σχολεία, μια νέα κακή είδηση είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο διαγωνισμός για τις 2.570.000 μάσκες δύο μεγεθών, κόστους 2.523.065 ευρώ φαίνεται να πήρε προσωρινή αναβολή. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο:

«Ο έλεγχος δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, τα στοιχεία-δικαιολογητικά που υπεβλήθησαν στον σχετικό φάκελο ήταν ελλιπή και για αυτό έπρεπε να συνεχιστεί ο έλεγχος νομιμότητας του διαγωνισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, η καθυστέρηση ελέγχου του διαγωνισμού δεν οφείλεται στις αργές διαδικασίες του δικαστηρίου αλλά στο ότι δεν κατατέθηκαν όλα τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:

«Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά του διαγωνισμού υποβλήθηκε στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 27.10.2020, το οποίο αφού εξέτασε την υπόθεση κατά προτεραιότητα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, αναγκάστηκε να αναβάλει την κρίση του λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και εγγράφων διευκρινίσεων για τις επιμέρους διαδικασίες, όπως την εκτέλεση των προηγούμενων συμβάσεων, την κατακύρωση, τον τρόπο προμήθειας και κατανομής των μασκών κ.ά., στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο φάκελο της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους της διακήρυξης».

«Τυπικό το θέμα- επιλύνεται άμεσα» λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε πως η νέα εμπλοκή με τον διαγωνισμό είναι καθαρά τυπικό θέμα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος:

«To δικαστήριο εξέτασε τον φάκελο και μας ζήτησε στοιχεία για τον πρώτο διαγωνισμό. Τα προσκομίσαμε. Πρόκειται για μια εντελώς συνηθισμένη διαδικασία. Ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά. Απλώς μας ζητούν στοιχεία για τον προηγούμενο διαγωνισμό. Πόσες μάσκες πήραμε, πόσες δώσαμε, πόσες έχουμε στις αποθήκες, πόσες θα πάρει ο κάθε μαθητής κτλ. Ουσιαστικά, χρειάζονται τα στοιχεία για τις παλιές για να δώσουν το οκ για τις καινούριες».

Ο κος Παπαστεργίου μας εξήγησε και ποια βήματα ακολουθεί στην πράξη ο διαγωνισμός.

«Η διαδικασία έχει ως εξής: Κάνουμε τον διαγωνισμό. Εξετάζουμε τις αιτήσεις-προσφορές. Καταλήγουμε στους μειοδότες. Στέλνουμε τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκείνο εγκρίνει. Στη συνέχεια καλούμε τους μειοδότες να υπογράψουν, δίνοντας σύντομη προθεσμία για παράδοση του υλικού και τέλος διανομή στα σχολεία».

Και πόσο μακριά στον ορίζοντα βλέπει αυτή τη φορά την παράδοση του υλικού ο κος Παπαστεργίου;

«Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο μας δώσει την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, το οκ, μετά τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν και προσκομίσαμε, θα χρειαστούμε δύο εβδομάδες-10 ημέρες για την παράδοση μασκών από τους προμηθευτές και 4 με 5 ημέρες για την προώθησή τους σε όλη την Ελλάδα».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1773)
Tags:
μαθητές, ΚΕΔΕ, σχολεία, μάσκες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK