23:30 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1919)
0 20
Βρείτε μας

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του ιού της COVID-19 στα βιζόν που εξετάστηκαν στην Κοζάνη, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξονυχιστικό έλεγχο των δειγμάτων που ελήφθησαν από νεκρά και από ζωντανά βιζόν φάρμας σε περιοχή του Βοΐου Κοζάνης,  2.500 στο σύνολο, κάνουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ώστε να εξακριβώσουν ότι κανένα από τα προσβληθέντα ζώα με τον κορονοϊό δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της COVID-19.

«Αυτή η διαδικασία θα πάρει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες» επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που στο μεταξύ αποφάσισε τη θανάτωση των γουνοφόρων ζώων που έχουν προσβληθεί, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Να σημειωθεί πως καλά πληροφορημένες πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του ιού στα ζώα που εξετάστηκαν, αλλά η διαδικασία συνεχίζεται.

Επίσης, έκαναν γνωστό, πως θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια.

Σε εγρήγορση είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ευζωία των ζώων.

Πέραν πάντως του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Βόιο Κοζάνης, ακόμη τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Κοζάνη και άλλοι τόσοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, «ακόμη δεν λήφθηκαν δείγματα από τα ζώα και η διαδικασία αυτή έχει δρομολογηθεί. Γενικώς οι κτηνίατροι βρίσκονται επί ποδός και πραγματοποιούν σαφάρι ελέγχων σε όλες τις μονάδες».

Στην περιοχή της Καστοριάς, από 135 rapid tests, θετικοί ήταν εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικά λειτουργούν 84 εκτροφές γουνοφόρων ζώων και ο αριθμός των μινκ υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο.

Σημειώνεται πως στην περιοχή του Βοΐου πολλά μινκ κατέληξαν, ενώ άλλα ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού όπως δύσπνοια, έκκριση από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1919)
Tags:
εκτροφή, SARS-CoV-2, COVID-19, κορονοϊός, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ιός, μινκ, βιζόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK