11:23 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στο Μάτι (143)
0 0 0
Βρείτε μας

Αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα θα ζητησει και πάλι ο ανακριτής που διευρύνει τον κύκλο των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Την άσκηση δίωξης για κακούργημα θα ζητήσει, για τρίτη φορά, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ο ανακριτής που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης θεωρεί ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που οδηγούν σε απαγγελία κατηγοριών κακουργηματικού βαθμού σε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής για τη διαχείριση της φωτιάς.

Ο δικαστικός λειτουργός φέρεται έτοιμος να ζητήσει και πάλι την αλλαγή από πλημμέλημα σε κακούργημα της βασικής κατηγορίας.

Στο κάδρο των υπαιτίων φαίνεται να έχει θέσει και πρόσωπα στην ιεραρχία της Πυροσβεστικής που ως τώρα δεν περιλαμβάνονται στον κύκλο των 20 κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα αιτήματα του κ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, απορρίφθηκαν από την Εισαγγελία που έκρινε είτε πως τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο δικαστικός λειτουργός ήταν ήδη γνωστά είτε πως δεν στοιχειοθετείται δόλος των εμπλεκομένων καθώς δεν προκύπτουν ιδιοτελείς σκοποί των υπαιτίων, δηλαδή προσπορισμός κέρδους, με τον τρόπο που έχει παγιωθεί βάσει της νομολογίας σε περιπτώσεις όπως οι φωτιές στην Ηλεία και το ναυάγιο του «Σάμινα».

Τα νέα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαρνέρης στο αίτημά του προς την Εισαγγελία, αναμένεται να συμπεριλάβει υλικό και καταθέσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018, με τους 102 νεκρούς, που οδηγούν σε διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων. Ενώ φαίνεται να θέτουν και πάλι το ερώτημα αν συγκεκριμένες εκτιμήσεις, ενέργειες και παραλείψεις πράξεων από την πλευρά της Πυροσβεστικής μπορούν να στοιχειοθετήσουν ενδεχόμενο δόλο.

Ο ανακριτής φαίνεται πως αξιολογεί το υλικό που έχει συλλέξει ως εξαιρετικά σημαντικό και έτσι προτίθεται να ζητήσει από την Εισαγγελία να προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, αλλά και για έκθεση από την οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν συγκεκριμένες καταθέσεις χειριστών εναέριων πυροσβεστικών μέσων, που σύμφωνα με πληροφορίες καταδεικνύουν μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη κινητοποίηση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακριτή, η Πυροσβεστική είχε σαφή γνώση της κατάστασης από τις 16:41 και εκ νέου ενημέρωση από τον αρμόδιο για την περιοχή του Νταού Πεντέλης, διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού στις 16:54. 

Ο ανακριτής φαίνεται να καταλογίζει τεράστια ολιγωρία στην αντίδραση της Πυροσβεστικής, που επιβεβαιώνεται από δύο καίριες συμπληρωματικές καταθέσεις που έλαβε μόλις πριν λίγες ημέρες.

Πρόκειται για τις καταθέσεις του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Chinook που πήρε εντολή να επιχειρήσει στην περιοχή, που κατέθεσαν ότι η απογείωση τους από το αεροδρόμιο των Μεγάρων έγινε στις 18:10 και όχι στις 17:00, όπως αρχικά είχε ενημερωθεί από το ημερολόγιο πτήσεων.

«Ενδεχόμενος δόλος»

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, δείχνουν ότι εάν από τις 16:50 έως τις 17:30 επιχειρούσαν στην περιοχή τρία εναέρια μέσα και στη συνέχεια, έως τις 18:30, άλλα τρία, ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί.

Γι' αυτόν τον λόγο, καταλογίζει ενδεχόμενο δόλο σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία, όπως κρίνει, εξέθεσαν όχι μόνο σε κίνδυνο τους κατοίκους, αλλά τους άφησαν και αβοήθητους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακριτή, οι αρμόδιοι παρέλειψαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα, όπως τα δέκα ελικόπτερα Chinook που ήταν διαθέσιμα, ενώ χρησιμοποίησαν κάποια από αυτά για την κατάσβεση φωτιάς σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Επίσης ο κ. Μαρνέρης εκτιμά πως μπορούσε να προβλεφθεί το βαρύτερο αποτέλεσμα, που τελικά επήλθε και αποδεχόμενοι αυτό δεν αξιοποίησαν έγκαιρα σχέδιο εκκένωσης από τις 17:30 ως τις 17:45 ξεκινώντας από τον Νέο Βουτζά και εν συνεχεία στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Δεν έδωσαν επίσης εντολή στις σωστικές λέμβους που ανήκαν στην 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα, να μεταβούν στην περιοχή.

Δεν φρόντισαν επίσης ώστε να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ.

Τέλος, στις «αστοχίες» της Πυροσβεστικής ο ανακριτής συμπεριλαμβάνει την εντολή για μεσοστάθμευση των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο Ελευσίνας, το οποίο από τις 14:27 την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς είχε κλείσει λόγω ισχυρών ανέμων, αντί σε άλλα αεροδρόμια, όπως στο Τατόι, στην Πάχη Μεγάρων, στο ελικοδρόμιο Νέας Μάκρης ή στο Ελευθέριος Βενιζέλος, που ήταν ανοικτά.

Θέμα:
Φωτιά στο Μάτι (143)
Tags:
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ανακριτής, Δικαιοσύνη, πυρκαγιά, φωτιά, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK