16:15 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (363)
0 01
Βρείτε μας

Τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων εν μέσω πανδημίας αναμένουν γονείς και μαθητές.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σήμερα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει τι θα γίνει με την λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, η εισήγηση των επιστημόνων προς την κυβέρνηση όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ήταν να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αλλά και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, με εξαίρση τα Ειδικά σχολεία.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι από τους ειδικούς εισηγήθηκαν τη διακοπή λειτουργίας των δημοτικών μόνο στις περιοχές με επιβαρυμένο ιϊκό φορτίο.

Τον λόγο πλέον έχει το υπουργείο, αφού η απόφαση είναι πολιτική, ενώ οτιδήποτε ανακοινωθεί θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλα μέτρα

Τα όσα θα ανακοινώσει η κυρία Κεραμέως σήμερα, ενδεχομένως να μην είναι και η τελευταία δέσμη μέτρων, αφού στα μέσα της εβδομάδας θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και των κρουσμάτων, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για τη συγκεκριμένη απόφαση είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και για αυτό οι κυβερνητικές αρχές ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, αν και υπάρχει μια μικρή σταθεροποίηση στους αριθμούς, αυτό δεν επιτρέπει να εφησυχάζει κανείς, αφού η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη.

Ποια μέτρα που εξετάζονται

Τα περαιτέρω μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και το επιστημονικό επιτελείο της είναι:

  • Πιθανή παράταση του Lockdown μέχρι τις 10/12
  • Αύξηση της τηλε-εργασίας στο 70%
  • Πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μετακίνησης, με αναστολή και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Οι άδειες ειδικού σκοπού

Η διακοπή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως έχει ληφθεί ήδη, αν λάβει κανείς υπόψη πως σε εγκύκλιο του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι:

«Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου».

Επίσης στην εγκύκλιο αναφέται πως «στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον τη χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας».

Όλη η εγκύκλιος ΕΔΩ.

Θέμα:
Lockdown (363)
Tags:
lockdown, μέτρα προστασίας, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, Νίκη Κεραμέως, Υπουργείο Παιδείας, δημοτικό σχολείο, κλειστά σχολεία, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK