03:46 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (408)
0 03
Βρείτε μας

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα, παρά το ολικό lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00. Νέα μέτρα στο τραπέζι.

Από 7 Νοεμβρίου η χώρα μας βρίσκεται σε γενικό lockdown και από 13 Νοεμβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (21:00-05:00), ωστόσο επικρατεί ανησυχία σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Σάββατο 14/11/2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.835 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ κατέληξαν επιπλέον 38 άνθρωποι.

Παράλληλα, 366 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν στο «κόκκινο» με 766 και 612 νέα κρούσματα της COVID-19 αντίστοιχα. 

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με το STAR, ολόκληρη η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς θα καθορίσει εάν το lockdown θα λάβει νέα παράταση.

Παράγοντες που θα επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι το κατά πόσο θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας αλλά και το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας κάτω από το καθεστώς μεγάλης πίεσης που ήδη δέχεται.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέσω των αριθμών των διασωληνωμένων και των νεκρών και θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να παρθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, στο τραπέζι βρίσκεται ο μεγαλύτερος περιορισμός της κυκλοφορίας.

Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτες, δεν απέκλεισε την παράταση της καραντίνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε πως «κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας».

Ειδικότερα εξετάζεται:

  • Χρονικός περιορισμός στα SMS. Δηλαδή να μπει ένα πλαφόν στο διάστημα που μπορεί να διαρκέσει η μετακίνηση.
  • Να μεγαλώσει το διάστημα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τώρα είναι 21.00 το βράδυ με 5.00 τα ξημερώματα.
  • Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, όπως για παράδειγμα οι πολίτες να κινούνται π.χ. από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, λόγω της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρείται τις συγκεκριμένες ημέρες.

14ημερο «λουκέτο» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία από 16/11

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χτες, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, κλείνουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για δύο εβδομάδες, μπαίνοντας στη λίστα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που είναι ήδη κλειστά.

Lockdown στην Αθήνα
© Φωτογραφία : SOOC / George Vitsaras

Στο πλαίσιο αυτό, τα μαθήματα θα γίνονται μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, δηλαδή από τη Δευτέρα στις 09:00 θα αρχίσουν να προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού και με σύγχρονη τηλεκπαίδευση, όπου τα σχολεία μεθαύριο θα καραρτίσουν το πρόγραμμα και την Τετάρτη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, κάθε διδακτική ώρα θα διαρκεί 30 λεπτά ενώ τα μαθήματα των δημοτικών θα γίνονται από 14:00-17:00 και των νηπιαγωγείων από 14:00-16:20.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους:

  • Αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση.
  • Αφετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

 

Θέμα:
Lockdown (408)
Tags:
SMS, μετακινήσεις, μετακίνηση, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια Αττικής, Αττική, απαγόρευση κυκλοφορίας, lockdown, μέτρα προστασίας, μέτρα ασφαλείας, Μέτρα, ασθενείς, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός, άνοιγμα σχολείων, δημοτικό σχολείο, κλειστά σχολεία, σχολεία, σχολείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK