03:46 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Κατά πόσο ακολουθούν οι Έλληνες μέχρι σήμερα τη Μεσογειακή διατροφή; Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βασιλική Παπαχριστοπούλου μας λύνει τις απορίες.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που η UNESCO πρόσθεσε τη μεσογειακή διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βασιλική Παπαχριστοπούλου μιλά στο Sputnik για το πόσο οι Έλληνες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή καθώς και για την αλλαγή που παρατηρείται σε αυτή με το πέρασμα του χρόνου.

«Η σημερινή εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής απέχει πολύ από τον τρόπο που την γνωρίζαμε μέχρι κάποια χρόνια πριν. Τότε δηλαδή, που οι Έλληνες -και συγκεκριμένα οι Κρητικοί- αποτελούσαν τους μακροβιότερους και πιο υγιείς ανθρώπους παγκοσμίως. Aπό τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολύ τόσο ο τρόπος παρασκευής του φαγητού μας όσο και οι ρυθμοί της ζωής μας» λέει η κα Παπαχριστοπούλου.

Κάποια από τα παραδείγματα που αναφέρει και αποδεικνύουν την αλλαγή των συνήθειών μας, είναι η κατανάλωση τυποποιημένου φαγητού που έχουμε βάλει στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Επίσης, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν πιο δύσκολη την εύρεση χρόνου για άσκηση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει δεκάλεπτο περπάτημα. Συχνά παρατηρείται η χρήση αυτοκινήτου ακόμη και για πολύ κοντινές αποστάσεις.

«Εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, αλλά αντίθετα έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης σε ποσοστό 40%-45%, τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες δεν συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%-35%» συμπληρώνει.

Το σύνολο της καθημερινής μας διατροφής το παρομοιάζει με μια δυτικού τύπου διατροφή που απέχει σε μεγάλο βαθμό από τη μεσογειακή διατροφή.

Στη δυτικού τύπου διατροφή, σύμφωνα με την κα Παπαχριστοπούλου, βασικός πρωταγωνιστής είναι το κρέας και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης ενώ τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως μεσογειακά, όπως είναι τα φρούτα, οι χυμοί και δημητριακά ολικής άλεσης, καταναλώνονται πλέον λιγότερο απ' όσο θα έπρεπε για να θεωρούμαστε υγιής.

Καταλήγει ότι η παχυσαρκία των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα.

«Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, καθώς περίπου ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο και ευθύνεται σημαντικά για την εκδήλωση μεταβολικών και άλλων επιπλοκών σε πρώιμη ηλικία».

Η Μεσογειακή διατροφή περιγράφεται από την UNESCO ως μια διατροφή που περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τα τρόφιμα. Αποτελείται κυρίως από το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί. Αλλά προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, αφού τα κοινά γεύματα είναι η βάση των εθίμων και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Tags:
UNESCO, Ελλάδα, δίαιτα, μεσογειακή διατροφή, διατροφή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK