22:50 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (441)
0 13
Βρείτε μας

Καθώς το lockdown θα εφαρμόζεται τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, σε εξέλιξη βρίσκεται ο προγραμματισμός για τη μερική άρση του. Τι εξετάζεται.

Από σήμερα το πρωί, βρίσκονται σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς έχει μπει το 14ημερο «λουκέτο» σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με το STΑR, αυτή την εβδομάδα δεν αναμένεται να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει σταδιακά την οικονομία, με απώτατο όριο τις 15 Δεκεμβρίου.

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο να αρχίσει από την 1η Δεκεμβρίου το άνοιγμα της αγοράς. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε πως αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση, πάντα με αυστηρά μέτρα και όχι πριν την 1/12.

Ακόμη, επεσήμανε πως η κυβέρνηση βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης όταν έγινε επανεκκίνηση αρχικά με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο, δύο εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για τρεις βδομάδες, τρεις εβδομάδες εφαρμόζουμε. Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το STΑR, το σταδιακό άνοιγμα και η επανεκκίνηση λειτουργίας των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ενώ ο έλεγχος των κρουσμάτων και τα ανάλογα αποτελέσματα, θα καθορίζουν το αντίστοιχο άνοιγμα.

Έλλειμμα το 2020 και ανάπτυξη από το 2021

Παράλληλα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το ΟΡΕΝ, ο φετινός προϋπολογισμός εκτελείται με την προϋπόθεση πως δεν θα αρθεί το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, αλλά με μερική άρση στις 10 Δεκεμβρίου.

Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2021 συντάσσεται με την παραδοχή ότι η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα στηρίζονται από το κράτος μέχρι τον Απρίλιο, ενώ για του χρόνου προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 5%.

Τέλος, όπως τονίζουν οι πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές έλλειμμα για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου είναι μεγάλο και φτάνει τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Θέμα:
Lockdown (441)
Tags:
εστιατόρια, εστιατόριο, μπαρ, ανοιχτά μαγαζιά, μαγαζιά, καταστήματα, κατάστημα εστίασης, εστίαση, SMS, μετακινήσεις, μετακίνηση, λουκέτο, καραντίνα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, μάσκες, μάσκα, διασωληνωμένοι, νεκροί, νεκρή, θάνατος, θάνατοι, COVID-19, κορονοϊός, κρούσματα, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK