16:58 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (397)
0 0 0
Βρείτε μας

Η εξάρση της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχει οδηγήσει στο δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο είναι σε εξέλιξη και από το οποίο πλήττονται -μεταξύ άλλων- τα καταστήματα εστίασης, με την επαναλειτουργία τους να παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα.

Τα καταστήματα εστίασης έχουν πληγεί από το δεύτερο εθνικό lockdown που είναι σε ισχύ εξαιτίας της νόσου COVID-19 και, πλέον, παραμένουν ανοιχτά μόνο παρέχοντας υπηρεσίες take away και delivery.

Παπαθανάσης: Σχέδιο για άνοιγμα της εστίασης και της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διάγγελμά του στις 5 Νοεμβρίου, είχε ανακοινώσει πως το lockdown θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Έτσι, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο περί επαναλειτουργίας της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Παπαθανάσης δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα (16/11), το εξής:

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για τρεις βδομάδες, τρεις εβδομάδες εφαρμόζουμε. Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση».

Όπως σημείωσε, το σχέδιο για το εκ νέου άνοιγμα της αγοράς βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης όταν έγινε επανεκκίνηση με τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά ακολούθησε το λιανεμπόριο, δύο εβδομάδες αργότερα άρχισε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες οι εσωτερικοί χώροι.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Σαρηγιάννης: Τρεις εβδομάδες κλειστά, δύο ανοιχτά

Το lockdown τύπου «ακορντεόν» έως και τον Μάρτιο πρότεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χαρακτηρίζοντάς το ως το «πιο ασφαλές».

Ειδικότερα, ο Σαρηγιάννης δήλωσε, τη Δευτέρα (16/11), στον ΣΚΑΪ:

«Εγώ θεωρώ ότι το σύστημα "ακορντεόν" είναι το πιο ασφαλές. [...] Επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε καλύτερο επίπεδο, νομίζω ότι είναι εφικτό να λειτουργήσει και η οικονομία».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε πως «σε περίπτωση που πάμε σε αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να ανοίξει προσεκτικά η εστίαση με αυστηρούς κανόνες. Ανοιχτό θα είναι και το λιανεμπόριο».

Πότε θα αρθεί το lockdown

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε πως το lockdown θα αρθεί στις 30 Νοεμβρίου μόνο αν ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πέσει κάτω από τα 500.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος τόνισε μιλώντας, το Σάββατο (14/11), στο MEGA:

«Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία, πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας».

Επίσης, ο Κικίλιας ανέφερε:

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας».

Προς παράταση του lockdown;

Η εβδομάδα που άρχισε θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη του lockdown, καθώς δεν αποκλείεται παράτασή του.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το STAR, το Σάββατο (14/11), παράγοντες που θα επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι το κατά πόσον θα υπάρξει μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 αλλά και το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας κάτω από το καθεστώς μεγάλης πίεσης που ήδη δέχεται.

Χαρδαλιάς: Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά

Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως «τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά».

Ειδικότερα, ο Χαρδαλιάς δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»:

«Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».
Θέμα:
Lockdown (397)
Tags:
μπαρ, καφετέριες, κατάστημα εστίασης, εστίαση, εστιατόρια, lockdown, πανδημία, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK