13:41 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (496)
0 53
Βρείτε μας

Πόσο γρήγορα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το εμβόλιο που θα ανακόψει την πανδημία COVID-19; Οι ελπίδες και τα εμπόδια στη διαδικασία.

Χαμόγελα εμφανίζονται στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς ανακοινώνεται ότι η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη εντός 60 ημερών του ελληνικού σχεδίου για τον δωρεάν εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

Η πυρηνική ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, το θεωρεί απίθανο για μια σειρά παραμέτρων.

«Το εμβόλιο, αν όλα πάνε καλά, θα φτάσει στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο καθότι η χώρα μας έχει προσυμφωνήσει για μεγάλες ποσότητες.
Ωστόσο, έχουμε μια σειρά σταδίων πριν και μετά την έλευσή του, κάτι που θα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα το καλοκαίρι 2021, οπότε και θα χτίζουμε ανοσία, ενώ υπό προϋποθέσεις θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το φθινόπωρο του 2021 και μετά» επισημαίνει μιλώντας στο Sputnik. 

Και εξηγεί αναλυτικότερα: 

«Αρχικά, δεν έχουμε δει επίσημες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Άρα, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκρισης κάποιου εμβολίου από όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα ότι θα παραλάβει».

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο τρόπος και οι προδιαγραφές διανομής.

«Ένα από τα εμβόλια, όπως είναι αυτό της Pfizer, χρειάζεται ψύξη στους -70 βαθμούς κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρίες που υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο χρειάζεται απλή ψύξη όπως αυτό της γρίπης».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, «χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία εμβολιασμού μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς και στις ευπαθείς ομάδες. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 μήνες».

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Υπάρχει σχετική έρευνα που δείχνει ότι το 41,9% των ερωτηθέντων δεν θα έκανε το εμβόλιο. Χρειάζονται μια σειρά από καμπάνιες για να εξηγήσουμε στον κόσμο την ανάγκη να εμβολιαστεί.

Επομένως αν φιλοδοξούμε να πετύχουμε την ανοσία, χρειαζόμαστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Έχουμε αρκετά εμπόδια μπροστά μας ώστε να το πετύχουμε». 

Από την πλευρά του, o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής, τονίζει στο Sputnik ότι αν δεν έχουμε το εμβόλιο ως τον Φεβρουάριο - Μάρτιο θα υπάρχουν δυσκολίες που θα ξεκινήσουν από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Αν το εμβόλιο είναι έτοιμο, τότε σε 60 μέρες δεν είναι απίθανο να ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού. Όμως, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση επί του θέματος. Υπάρχει μια τεχνογνωσία με βάση την πανδημία της γρίπης που ενδεχομένως βοηθήσει τη διαδικασία που χρειαστεί να προχωρήσει πιο γρήγορα. Χρειάζεται ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός για την ψύξη» λέει σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει το εμβόλιο Sputnik V ενώ αναπτύσσει δύο ακόμη εμβόλια.

Ειδικότερα, το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya, ήταν το πρώτο εμβόλιο σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη Ρωσία να το καταχωρίζει επίσημα στις 11 Αυγούστου.

Η Μόσχα είναι ανοιχτή στη συνεργασία στον τομέα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρότι γνωρίζει ότι ο επιτυχίες της Ρωσίας στον τομέα αυτό δεν είναι σε όλους αρεστές, επισήμανε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αξίζει να επιβραβεύσουμε όποια χώρα αναπτύξει πρώτη ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αν αποδειχθεί ασφαλές το ρωσικό εμβόλιο, τότε και οι χώρες θα μπορούσαν να το προμηθευτούν. Μέσα σε αυτή την υγειονομική απειλή δεν πρέπει υπάρχει καμία πολιτική. Ο ιός χτυπάει τους πάντες ανεξαρτήτως καταγωγής ή φυλής» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χ. Κουτής.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (496)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK