22:02 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένα αρχαίο κειμήλιο, ένα ευαγγέλιο στα ελληνικά, θα επιστραφεί στους αρχικούς του κατόχους ύστερα από μια μεγάλη διαδρομή σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ένα από τα πιο παλιά στον κόσμο σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα ευαγγέλια, που γράφτηκε στο τέλος του 10ου, αρχές του 11ου αιώνα και είχε κλαπεί από την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, αναμένεται να επιστραφεί στους αρχικούς του κατόχους μετά από μια μακρά διαδρομή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά κειμήλιο που επιστρέφεται στη συγκεκριμένη Μονή μετά τον επαναπατρισμό, το 2016, ενός χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστό ως Κώδικας 1424 και είχε στην κατοχή της η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου.

Με εκείνο το κειμήλιο που επιστράφηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο, άνοιξε ο δρόμος για επαναπατρισμό κι άλλων πολύτιμων κειμηλίων που το 1917 εκλάπησαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, με ανυπολόγιστες καταστροφές στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το νέο χειρόγραφο, με αριθμό ταξινόμησης 220, είναι ένα περγαμηνό ευαγγέλιο που είχε εξαφανιστεί για πάρα πολλά χρόνια και από το 2011 βρίσκεται στην κατοχή του Μουσείου της Βίβλου που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιανουάριο, εκπρόσωποι του μουσείου επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενημερώνοντάς τον ότι διεξήγαγαν έρευνα για την προέλευση σε ένα ελληνικό λειτουργικό χειρόγραφο των τεσσάρων Ευαγγελίων στα τέλη του 10ου έως τις αρχές του 11ου αιώνα.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης ευχαρίστησε το Μουσείο για την επιστροφή και προσφέρθηκε να του επιτρέψει να εκθέτει το κειμήλιο μέχρι την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021.

Ακόμη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα δανείσει στο Μουσείο για έκθεση τρία κειμήλια (χειρόγραφα της ελληνικής βίβλου) για έκθεση.

Tags:
Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης, θρησκεία, Ιστορία, Ευαγγέλιο, μοναστήρι, κειμήλια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK