13:02 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (415)
0 03
Βρείτε μας

«Με την άρση του lockdown η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Την εκτίμηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα θα έχουν μειωθεί στα 500 την ημέρα, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ για το lockdown και την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.

Όπως επισήμανε, είναι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση. Αναφερόμενος στο λεγόμενο «ακορντεόν» είπε ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων.

Σχολιάζοντας ότι αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κ.λπ.

«Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε» επισήμανε.

Για την εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες» επισήμανε.  

«Δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική» δήλωσε.

Επίσης, όπως είπε, ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.

Τέλος, σχετικά με τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα».

Θέμα:
Lockdown (415)
Tags:
εστίαση, COVID-19, πανδημία, κρούσματα, lockdown, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK