03:02 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (528)
0 0 0
Βρείτε μας

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για το πότε αναμένεται το εμβόλιο στην Ελλάδα αλλά και το πώς θα κάνουμε γιορτές φέτος.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και την πρόοδο που γίνεται αναφορικά με το εμβόλιο στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ακόμα το σύστημα υγείας υφίσταται τεράστια πίεση, και το ίδιο θα ισχύει και για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Έχουμε και ελάττωση της αυξητικής τάσης της καμπύλης σε ό,τι αφορά στην επιδημία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγιναν χθες στο κέντρο της Αθήνας, εξέφρασε την ανησυχία του για αντανάκλαση στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

«Υπήρξε φοβερός συγχρωτισμός και σε συνθήκες δύσκολες. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά σε καιρό πανδημίας, θα μπορούσε να γίνει ένας εορτασμός συναινετικός με κοινή στάση όλων των κομμάτων για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα» ανέφερε.

Παράλληλα, μιλώντας για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα, τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα με τη νόσο στη χώρα μας. 

«Θα περιμένουμε μέχρι τις 30 του μήνα να δούμε τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα για να παγιωθεί η κατάσταση».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ακόμα πως αν παρατηρείται βελτίωση πιο γρήγορα, ίσως κάποιες δραστηριότητες να ανοίξουν πιο γρήγορα και πως επείγει να υπάρχει επάρκεια κλινών στο σύστημα υγείας.

Ξεκαθάρισε δε πως κάποια στιγμή θα σταματήσει το lockdown και θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα και πως τα Χριστούγεννα θα είναι «μαύρα» αν τα θύματα είναι πολλά.

Μίλησε ακόμη για το αν μπορούμε να περιμένουμε στην Ελλάδα το εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα.

«Το πότε θα εμβολιαστούμε δεν είναι σίγουρο ακόμα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν εμβόλια και ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Σίγουρα θα υπάρχει προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, πιστεύω. Αρχές του χρόνου, και αν δεν έχουμε εκπλήξεις, γιατί πολλά γίνονται με τα εμβόλια και πρέπει να τελειώσουν οι μελέτες και να βγουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, πιστεύω ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων» τόνισε.

Σημείωσε ακόμη πως οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά τώρα και πως θα υπάρξει η ασφάλεια ώστε ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες, και όσο το δυνατόν περισσότεροι για να σταματήσει και η διασπορά.

«Εγώ θα το κάνω πρώτος και καλύτερος. Ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για να δούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πράγμα και να προσέχουμε» κατέληξε ο κ. Γώγος.
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (528)
Tags:
Χριστούγεννα, Ελλάδα, πανδημία, κορονοϊός, Χαράλαμπος Γώγος, εμβόλια, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK