01:55 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1785)
0 02
Βρείτε μας

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας προς τους «κλινικάρχες» της Θεσσαλονίκης για την εθελοντική παραχώρηση 200 κλινών για ασθενείς κορονοϊού. Το επόμενο βήμα διαφαίνεται να είναι η επίταξη των κλινών, λόγω της δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πόλη.

Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, 200 κλινών για ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας είχε στείλει τελεσίγραφο σήμερα το απόγευμα για απάντηση μέχρι τις 21:00 το οποίο εξέπνευσε.

Το επόμενο βήμα είναι η επίταξη των κλινών, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τον ιό κρίνεται δυσμενής.

Νωρίτερα, με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζητά από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν εθελοντικά 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ισχυρίζονται ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, καθώς από τη μία υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και από την άλλη δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταγράφηκαν 3.227 νέα κρούσματα. Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη που μετρά τις περισσότερες μολύνσεις.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 774 νέα κρούσματα COVID-19 ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων διαθέτουν άλλες οκτώ περιφερειακές ενότητες.

Διευθυντής Παθολογικής «Παπανικολάου»: H αναλογία είναι ένας γιατρός για 35 ασθενείς

Για «πολεμική κατάσταση» έκανε λόγο μιλώντας στο ΜΕGA o Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Ιάκωβος Αβραμίδης, περιγράφοντας τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι χθες, στο νοσοκομείο Παπανικολάου δεν υπήρχε καμία κλίνη ΜΕΘ, γίνεται ένας αγώνας δρόμου, για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι ασθενείς να αποσωληνωθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμίδης.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν προνοήσαμε όπως θα έπρεπε», ενώ κάθε τρεις μέρες κλείνουν κλασικές κλίνες για να μετατραπούν σε κλίνες για κορονοϊό. 

Σε ερώτηση για το πόσοι ασθενείς αναλογούν σε έναν γιατρό, ο κ. Αβραμίδης ανέδειξε της αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρόβαλε το γεγονός ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

«Το ΕΣΥ ήταν αποδυναμωμένο όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τα Μνημόνια και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να υπάρξει μια καλύτερη προετοιμασία και ενίσχυση. Δεν υπήρξε και τώρα πρέπει οι πάντες να συμμετάσχουν είτε είναι ειδικοί με το αντικείμενο είτε όχι. Το ερώτημα είναι τι γιατροί; Ανά 35 ασθενείς ένας γιατρός επιμελητής και ένας ειδικευόμενος. Μόνο δύο για τους 200 ασθενείς ανήκουν στις ειδικότητες που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι η νόσος».

Καταληκτικά, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει τεράστια ανασφάλεια για το τι θα ξημερώσει αύριο, καθώς «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και τώρα αυτοσχεδιάζουμε».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1785)
Tags:
κρούσματα, κρούσμα, COVID-19, Υπουργείο Υγείας, ΜΕΘ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK