20:46 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1915)
0 03
Βρείτε μας

Στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών προχωρά το Υπουργείο Υγείας, ύστερα από το τελεσίγραφο που έδωσε για εθελοντική προσφορά από πλευράς τους.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης από την πανδημία του κορονοϊού.

«Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια» αναφέρει το Υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του. 

Όπως εξηγεί, η απόφαση είναι απόρροια του ότι «αφενός τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».

Το Υπουργείο κάνει αναφορά στην προσπάθεια που έγινε από πλευρά του για την «εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» κάτι που, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. 

«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Ποιες είναι οι κλινικές που επιτάχθηκαν

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5148Β/19-11-2020, δεσμεύονται από το δημόσιο, η Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγόρης Σαραφιανός Α.Ε, επί της οδού Ιουστινιανού αρ. 28, αλλά και η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μαρίας Κάλλας 11 και Γραβιάς 2, Περιοχή Ανθέων.

Ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη
© Sputnik / Fani Xarisi
Ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη

Όπως σημειώνεται στο ΦΕΚ, επιτάσσονται στο σύνολό τους «καθώς και όλες οι παρεπόμενες προς τη λειτουργία, υπηρεσίες ιατρικές, νοσηλευτικές και βοηθητικές του προσωπικού της, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου».

Ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη
© Sputnik / Fani Xarisi
Ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη

Τη διοίκηση και διαχείρισή τους αναλαμβάνει ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτριος Τσαλικάκης.

«Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η Διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης», αναφέρεται, ακόμη, ενώ οι διοικήσεις και το προσωπικό υποχρεούνται στην «παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης».

Δεν έχει διασαφηνιστεί, ακόμη, ο τρόπος αποζημίωσης των δύο κλινικών που επιτάχθηκαν. Η απόφαση, σημειώνεται, έχει διάρκεια 15 ημερών.

Τι είναι η επίταξη

Πολιτική επιστράτευση ορίζεται ως η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών των ατόμων που επιτάσσονται, καθώς και των πόρων και μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Ο θεσμός της πολιτικής επιστράτευσης καταργήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά και σε περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό.

Οι δύο αυτές εξαιρέσεις προβλέπονται και στο Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι:

«Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1915)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK