02:13 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, μίλησε για τους λόγους για τους οποίους οι ιδιωτικές κλινικές αρνήθηκαν να παράσχουν 200 κλίνες σε νοσηλευόμενους με COVID-19.

Για την άρνηση παραχώρησης κλινών μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.

«Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στις ιδιωτικές κλινικές οι μονάδες είναι ενιαίες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. 

«Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορονοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση» πρόσθεσε ο κ. Σαραφιανός κι επισήμανε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύουν ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό. 

Ο ίδιος ανέφερε πως για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία βρίσκονται περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά αλλά δεν προχώρησε, γιατί δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες.

«Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές» σημείωσε. 

Παράλληλα έκανε γνωστό πως χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό.

«Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε ο κ. Σαραφιανός.

Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό και πως σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπειρο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία.

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης από την πανδημία του κορονοϊού.

«Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια» αναφέρει το Υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του. 

Όπως εξηγεί, η απόφαση είναι απόρροια του ότι «αφενός τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».

Το Υπουργείο κάνει αναφορά στην προσπάθεια που έγινε από πλευρά του για την «εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» κάτι που, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. 

«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».
Tags:
πανδημία, κορονοϊός, νοσοκομείο, νοσοκομεία, COVID-19, κλινική, επίταξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK