08:12 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (393)
0 17
Βρείτε μας

H αποστολή των SMS ή η συμπλήρωση των εντύπων που δηλώνει τον σκοπό της μετακίνησης είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά σημεία της καθημερινότητας στο lockdown.

Την ώρα που παραμένει ανοιχτό το εάν η χαλάρωση του lockdown θα ξεκινήσει πράγματι την 1η Δεκεμβρίου, ένα επιπλέον ερώτημα αφορά στο πότε θα αρχίσουμε να κυκλοφορούμε χωρίς αποστολή SMS στο 13033 ή έντυπο μετακίνησης.

Πότε θα τελειώσει το lockdown

Αρχικά, σε ό,τι αφορά την ημερομηνία άρσης των μέτρων, αυτό θα εξαρτηθεί -όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές στο Sputnik- από την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. 

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά: «Αν σκεφτούμε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα είναι ο "καθρέφτης" της πανδημίας 10 ημέρες πίσω, τότε δηλαδή που ακόμα το lockdown ήταν "νωπό" και τα σκληρά μέτρα δεν είχαν αρχίσει να αποδίδουν, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την αυστηρή τήρηση των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα, μπορεί σύντομα να υπάρξει βελτίωση στα νούμερα. Φυσικά το πλαφόν των κρουσμάτων που θα "ξεκλειδώσει" το lockdown δεν είναι τα 500 ημερησίως. Αυτό δεν θεωρείται ρεαλιστικό νούμερο. Το κάτω από 1.000 (σ.σ. κρούσματα), όμως, είναι το "ψυχολογικό όριο" που μπορεί να θεωρηθεί βάση για άρση των μέτρων».

Επιστήμονες και Πολιτική Προστασία, πάντως, θεωρούν ότι τα νούμερα των κρουσμάτων θα μειωθούν τις επόμενες ημέρες καταρχάς γιατί γίνονται εξοντωτικοί έλεγχοι και κατά δεύτερον, διότι ο κόσμος φαίνεται να συμμορφώνεται με τα μέτρα. H τήρηση των μέτρων, άλλωστε, έχει γίνει η «νούμερο ένα» προτεραιότητα σε αυτό το lockdown γιατί θεωρήθηκε το μεγαλύτερο «φάουλ» απ' όλα στη Θεσσαλονίκη (δηλαδή η μη τήρησή τους από το κοινό).

Πότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε SMS μετακίνησης

Λίγο πριν τις 30 Νοεμβρίου, λοιπόν, θα γίνει εκτίμηση της πορείας των μέτρων. Σε εκείνη τη φάση, τα νούμερα που θα εξετάζονται από επιτροπή και κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον τόσο οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι απλές νοσηλείες, όσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, δηλαδή το τι συμβαίνει μέσα στην κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου, θεωρείται μάλλον ένα υπεραισιόδοξο σενάριο. Το μόνο που δυνητικά θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει εκείνη την ημερομηνία είναι τα σχολεία. Το πιο πιθανό είναι, σε εκείνη τη φάση, να δοθούν άλλες 10 ημέρες για να «σιγουρευτεί» η κατάσταση.

Όπως και να 'χει, ακόμη και οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία στις 30 Νοεμβρίου, τα SMS μετακίνησης θα συνεχιστούν εάν η μόνη ανοιχτή δραστηριότητα είναι τα σχολεία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά το τρέχον, δεύτερο lockdown, στα SMS και στις φόρμες μετακίνησης, έχει προστεθεί η επιλογή για μετακίνηση συνοδών των μαθητών στα σχολεία.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Στο σενάριο, λοιπόν, που οι αρμόδιες Αρχές θελήσουν να «σιγουρευτούν» για την κατάσταση, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Δεκέμβριου. Θα ακολουθήσει, σε σύντομη απόσταση, το λιανεμπόριο κι έπειτα, δειλά δειλά, η εστίαση.

Τη στιγμή που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα σταματήσουν -απ’ ό,τι φαίνεται- και τα SMS μιας και η μετακίνηση του κόσμου θα είναι πλέον μαζική. Η έναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, δηλαδή, θα σημάνει και τον τερματισμό της υποχρέωσης για αποστολή SMS.

Το βέβαιο είναι ότι η άρση του lockdown θα γίνεται με «baby steps», όπως μας το περιέγραψαν, δηλαδή ένα βήμα τη φορά.

Τι θα γίνει με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, είναι ένα από τα μέτρα που θα φύγουν μάλλον τελευταία μιας και η επιβολή της είχε ήδη ξεκινήσει καιρό πριν την εφαρμογή του ολικού lockdown, αν και τότε η απαγόρευση ξεκινούσε από τις 00:30 στην Αθήνα.

Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θεωρείται σημαντικό μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, μιας και η επιβολή της ταυτίστηκε στα καθ' ημάς με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες και στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους, μετά το κλείσιμο των μπαρ.

«Όσο λιγότερες μετακινήσεις τόσο καλύτερα για την αύξηση των κρουσμάτων»: Αυτός είναι ο βασικός άξονας των μέτρων. Που σημαίνει πως όταν θα ανοίξει το λιανεμπόριο, είτε η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατοπιστεί μια ώρα αργότερα, δηλαδή στις 22:00 (και δύο ώρες αργότερα -στις 23:00- όταν ανοίξει και η εστίαση) είτε τα καταστήματα θα κλείνουν 20:00 αντί για 21:00.

Θέμα:
Lockdown (393)
Tags:
περιορισμός στο σπίτι, μετακίνηση, SMS, κορονοϊός, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK