05:26 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1728)
0 01
Βρείτε μας

Σε μια εβδομάδα κατά την οποία οι αριθμοί θα κρίνουν την πορεία της πανδημίας εισέρχεται αύριο η χώρα και ενώ δεν προβλέπεται άμεση άρση του lockdown.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων παρά το αυστηρό lockdown που μετρά ήδη δύο εβδομάδες.

Η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα όρια της

Στη Θεσσαλονίκη μαίνεται τις τελευταίες ημέρες η μάχη του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα δεν δείχνουν σημάδια μείωσης ενώ τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. 

Εν τω μεταξύ, 1.500 μέλη του προσωπικού των νοσοκομείων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι θετικά στον κορονοϊό και βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Να σημειωθεί πως αύριο Δευτέρα ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού στις δύο επιταχθείσες κλινικές.

Ωστόσο, οι ελλείψεις δεν είναι μόνο εμφανείς στο προσωπικό αλλά και στις υποδομές. Ένα ολόκληρο νοσοκομείο εκστρατείας με γραφεία, χειρουργείο και ΜΕΘ θα λειτουργήσει έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πηγές του Sputnik το φορητό νοσοκομείο είναι παρόμοιου τύπου με αυτά που στήνονται για τις ανάγκες του στρατού σε διάφορες επιχειρήσεις, είναι θερμαινόμενο, διαθέτει περισσότερες από 50 κλίνες, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), χειρουργεία και στήνεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εφόσον παραστεί ανάγκη.

«Μακάρι να ελευθερωθούν κρεβάτια με μετακινήσεις και όχι νέες απώλειες, αναφέρει η διευθύντρια της Εντατικής του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα. «Δεν υπάρχουν κλίνες, δημιουργούμε σε χώρους όπως μονάδες αυξημένης φροντίδας και αίθουσες χειρουργείου. Για πόσο καιρό κανένας δεν ξέρει. Στα περιφερειακά νοσοκομεία διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, ενώ, όπως καταγγέλλει οι πολίτες κυκλοφορούν κανονικά γιατί δεν έχουν καταλάβει καραντίνα.

Να σημειωθεί πως διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι και μία 28χρονη γυναίκα από περιοχή της Κοζάνης. 

«Τέτοιο είναι το οριακό σημείο της περιφέρειας όπου ασθενείς διασωληνώνονται σε απλό θάλαμο. Θα χάσουμε όλοι, σημαίνει μεγαλύτερη θνητότητα, ήδη φτάσαμε σε τριψήφιο αριθμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε νέες Εντατικές, ήταν άθλος από 600 να φτάσουν τις 1000», επισημαίνει ο διευθυντής του Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος.

Ανησυχία και στην Αττική

Στην Αττική η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 80% με εργαζόμενους και υγειονομικό προσωπικό να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Παρά την πτώση των κρουσμάτων στην Αττική χθες, καθώς καταγράφηκαν 382 κρούσματα, οι 108 θάνατοι που αποτέλεσαν «μαύρο ρεκόρ» για τη χώρα, φέρνουν μεγάλη ανησυχία και για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας στην πρωτεύουσα.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά της Βέροιας, της Πιερίας και της Χαλκιδικής.

Χθες πανελλαδικά καταγράφηκαν νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, άλλοι 108 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 1.527, ενώ στους 522 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ελαφρά μειωμένος ήταν ο αριθμός κρουσμάτων, με 2.311 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 606 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 382 στην Αττική, 140 στη Πέλλα και 117 στη Λάρισα.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1728)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK