00:42 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (364)
0 01
Βρείτε μας

Στρες, μοναξιά και θυμός φαίνεται πως αυξήθηκαν κατά πολύ στους Έλληνες, σύμφωνα με σχετική μελέτη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημαντικά αυξήθηκαν τα επίπεδα του στρες, της μοναξιάς και του θυμού στο 2/3 των ανθρώπων στην Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε παγκόσμια μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

Να σημειωθεί πως για τη χώρα μας, σύμφωνα με τη μελέτη που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα η αύξηση των αισθημάτων αυτών παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (νεαροί ενήλικες: 18-39 ετών, άτομα μέσης ηλικίας:40-64 ετών, ηλικιωμένοι +65 έτη) αλλά οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που, περίπου, στο σύνολό τους παρουσίασαν μια τέτοια σημαντική αύξηση αυτών των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.

Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν αναφορικά με την αύξηση.

Ωστόσο, σημειώθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και πάλι στα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες.

Από την άλλη, η βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε σχέση με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. 

Θέμα:
Lockdown (364)
Tags:
Ελλάδα, πανδημία, κορονοϊός, έρευνα, κοινωνικό άγχος, άγχος, μοναξιά, στρες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK