17:10 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν στην πρώτη καραντίνα, ενώ την έρευνα ζήτησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας.

Περισσότερες από τρεις στις 10 γυναίκες έχουν πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε διαδικτυακά στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα σε δείγμα 750 ατόμων τα οποία συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, το 36% είχε υποστεί βία το προηγούμενο διάστημα. Οι γυναίκες-θύματα προέρχονται από μεσαία και ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. 

«Το προφίλ των θυμάτων σε ό,τι αφορά τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά δεν αποκλίνει στατιστικά και σημαντικά από την εικόνα του γενικού δείγματος» ανέφερε στη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης των στοιχείων η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Αρτινοπούλου.

Η ψυχολόγος και στέλεχος γραμμής SOS 15900 Εύη Λεζγή ανέφερε ότι μόνο κατά το πρώτο lockdown πραγματοποιήθηκαν 3.000 κλήσεις προς τη γραμμή, ενώ εστάλησαν 500 email.

« [...] Παιδιά και έφηβοι καλούσαν όσο διαδραματιζόταν ένα βίαιο περιστατικό στο σπίτι και η μητέρα δεν είχε τη δυνατότητα να καλέσει» αναφέρει. 

Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος και στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Στεφανίδης, επιβεβαίωσε ότι καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν πολλά περιστατικά στην περιοχή. 

«Τα έμφυλα στερεότυπα είναι πιο ανθεκτικά εδώ και είναι πιο δύσκολο να τα αποδομήσεις» προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. 

Το προφίλ του θύματος και του δράστη

Ειδικά την περίοδο της καραντίνας, αρκετές γυναίκες αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε επιφυλακή και να σκιαγραφούν το προφίλ του θύματος και του δράστη.

Τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες 38 έως 39 ετών, παντρεμένες και κατά μέσο όρο με δύο παιδιά. Οι τέσσερις στις δέκα κατέχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Είναι επίσης κάτοικοι των αστικών κέντρων. 

Οι οχτώ στους δέκα δράστες είναι άνδρες με ηλικία 45 ετών, μεσοσταθμικά. Οι τέσσερις στους δέκα είναι πτυχιούχοι, εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και δεν έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας. 

Ενδεικτική του ακραίου φόβου που βιώνουν αυτές οι γυναίκες είναι η αναφορά της Ειρήνης Σιώζου, η οποία είναι νομικό στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας:

«Οι γυναίκες είχαν απορίες ακόμα για το αν μπορούν να βγουν από το κέντρο και να πάνε να υποβάλουν μήνυση ή να ζητήσουν προστασία. Το μεγάλο τους άγχος είναι η ασφάλειά τους την επόμενη μέρα και αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους φυσιολογικά - και κυρίως να μην χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους». 

Τη διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην ιστορία της Νίκης, αναγνωρίζοντας πως η διαδρομή δεν είναι εύκολη για να φτάσει μια κακοποιημένη γυναίκα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα εκείνη.

Tags:
έρευνα, lockdown, καραντίνα, ενδοοικογενειακή βία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK