08:57 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1169)
0 02
Βρείτε μας

Αυτονόητη θεωρεί την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μείωση των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο και πτώση του αριθμού νεκρών και διασωληνωμένων θα χρειαστεί για να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης των περιοριστικών μέτρων σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση» τόνισε.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «το lockdown θα έπρεπε να επιβληθεί νωρίτερα». 

Ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων καθώς αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κρεβάτια και θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα.

«Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα» σημείωσε.

Στην ερώτηση για το πότε εκτιμά άρση του lockdown, επισήμανε:

«Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».    

Όπως εξήγησε, πάντως, για τη χαλάρωση των μέτρων, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες, των νεκρών και διασωληνωμένων, να μειωθούν σε επίπεδο ασφαλείας.

Θέμα:
Lockdown (1169)
Tags:
lockdown, ΕΣΥ, COVID-19, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK