04:27 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα e-shops έχουν την τιμητική τους εν μέσω lockdown γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον και του ΣΔΟΕ, ο οποίος ενέτεινε τους ελέγχους.

Στη «δαγκάνα» του ΣΔΟΕ έπεσαν e-shops επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών και φορητών υπολογιστών.

Το ΣΔΟΕ που άρχισε ελέγχους μετά από πληροφορίες, διαπίστωσε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, ενώ εξετάστηκε και η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε τρία νομικά πρόσωπα πώλησης εμπορευμάτων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν τα συγκεκριμένα καταστήματα. 

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νόμιμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Σκοπός του κυκλώματος ήταν οι πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ οι οφειλόμενοι φόροι συμψηφίζονταν και με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Οι επιχειρήσεις του κυκλώματος δημιουργούσαν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους). 

Η ζημιά που προέκυψε για το Δημόσιο ανέρχεται σε περισσότερα από 8.500.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση Φ.Π.Α. για τα έτη 2018 και 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται, σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια.

Επιπλέον, έρευνα γίνεται για τον ρόλο τριών ατόμων ως πρόσωπα υποκρυπτόμενα της δράσης των ανωτέρω επιχειρήσεων, πλέον των διαχειριστών-εκπροσώπων των ελεγχόμενων επιχειρήσεων. 

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του δικτύου.

Σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το ΣΔΟΕ καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση, να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

Tags:
απάτη, ΣΔΟΕ, ηλεκτρονικό εμπόριο, e-shop
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK