14:08 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (2488)
0 20
Βρείτε μας

«Βουλιάζει» ο τζίρος όλων των διοργανωτών εκδηλώσεων, καθώς όλα τα events έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας. Εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν στο Sputnik και δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μαζί με πολλούς κλάδους της οικονομίας, η χρονιά του κορονοϊού «σφίγγει» και την ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων, αλλά και ταξιδιών κινήτρων.

Μεγάλοι διοργανωτές εκδηλώσεων έχουν αναβάλλει ή σκέφτονται να αναβάλλουν τα events τους -τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο- οπότε και εκτιμούν ότι θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και ενδεχομένως θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε ανοιχτούς χώρους.

«Θολή περίοδος αναμένεται να είναι το 2021 τουλάχιστον έως και τον Αύγουστο» επισημαίνει στο Sputnik η διοργανώτρια και σχεδιάστρια πολυτελών εκδηλώσεων, Έμιλυ Λαναρά.

«Αναμένουμε έναν καλύτερο Σεπτέμβριο από τους μήνες που θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά που έρχεται. Εκτίμησή μου είναι ότι ως τότε τουλάχιστον θα υπάρχει περιορισμός ατόμων για συμμετοχή σε διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι νωρίτερα, θα υπάρξουν κάποιες εκδηλώσεις με περιορισμούς». 

Όπως πιστεύει, όμως, η κανονικότητα αναμένεται να επιστρέψει από το 2022.

Οι συνέπειες από τις ακυρώσεις και τις αναβολές για το πρώτο επτάμηνο του 2020 στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι οδήγησαν σε μείωση του τζίρου σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων, καθώς και τα συνεδριακά κέντρα. 

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB).

Οι εναλλακτικές λύσεις για εκδηλώσεις και events

Όπως εκτιμά η Έμιλυ Λαναρά, σε μια προσπάθεια συνέχισης των εκδηλώσεων σε κάποια μορφή, θα υπάρξουν προσωρινές εναλλακτικές λύσεις: 

«Αρκετές εταιρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου το 2021. Οι πολυεθνικές στρέφονται προς αυτό το μοντέλο, ώστε να εξακολουθήσουν να έχουν παρουσία». 

Ωστόσο η κα Λαναρά αναζητά τη θετική πλευρά της κατάστασης:

«Το πάγωμα δεν είναι αποκλειστικά κακό επειδή μετά την πανδημία, ο κόσμος θα έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πιο πολύ, τη χαρά της ζωής την οποία ενδεχομένως αποφασίσει να μοιραστεί με μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων και θα προσπαθήσει να κάνει περισσότερες εκδηλώσεις. Τότε, η αγορά θα λειτουργήσει σωστά για όλους». 

Στις παράπλευρες, αλλά εξίσου σημαντικές απώλειες των εκδηλώσεων εντάσσει τα κέτερινγκ, τα ρούχα, τους μουσικούς, τους performers και τους επαγγελματίες φωτογράφους. 

«Δυστυχώς, αρκετοί άνθρωποι των εκδηλώσεων πλήττονται χωρίς να έχουν την ανάλογη στήριξη».

Την ίδια στιγμή, προβλέπει και την αποκατάσταση των εταιρικών ταξιδιών με τη συνολικότερη επανάκαμψη του τουρισμού από το τέλος του 2021.

«Άποψή μου είναι ότι με τη λήξη της πανδημίας θα γίνουν περισσότερα εταιρικά ταξίδια. Παρά τα όσα έχουν γραφτεί για ενδεχόμενη μείωσή τους μετά την πανδημία, εκτιμώ ότι ο περιορισμός είναι προσωρινός» επισημαίνει στο Sputnik η Μαρία Μουγκαράκη, chief executive officer της εταιρείας Ocean's Captain και σύμβουλος Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2488)
Tags:
συνέδριο, lockdown, κοροναϊός, κορονοϊός, εκδηλώσεις, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK