15:11 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2490)
0 04
Βρείτε μας

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες τα δημοσιεύματα που κυκλοφορύν σχετικά με ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού. Η απάντηση του ΕΟΔΥ.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Τι απαντά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε όσα του προσάπτονται.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με το όσα αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και το «Βήμα της Κυριακής» υπήρξε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, το οποίο λειτουργούσε από τον ΕΟΔΥ, που προσπαθούσε να φτιάξει ένα δικό του Μητρώο.

Όπως αναφέρεται, κρούσματα σε κάποιο νοσοκομείο περνούσαν άμεσα στο Μητρώο Ασθενών COVID-19, ενώ άλλα που καταγράφονταν σε κάποια κινητή μονάδα περνούσαν στον ΕΟΔΥ. 

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, να δημιουργείται μία σύγχυση γύρω από την πραγματική εικόνα καθώς τα τελικά αποτελέσματα προέκυπταν από συρραφή των στοιχείων των δύο πηγών.

Η απάντηση του ΕΟΔΥ

Η απάντηση του Οργανισμού ήταν άμεση και σε αυτή γίνεται λόγος για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύει το ΑΠΕ.

Ο Οργανισμός επιμένει πως «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ. Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2490)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK