07:20 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 14
Βρείτε μας

Ποιοι είναι οι αριθμοί – «κλειδιά» προκειμένου να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, σηματοδοτώντας τη σταδιακή άρση του lockdown, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κάθε άλλο παρά εύκολη απόφαση είναι η χαλάρωση των μέτρων και η σταδιακή άρση του lockdown σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για βιαστική συζήτηση.

Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε σήμερα (29/11) σημαντική πτώση, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η «μάχη» με τον αόρατο εχθρό είναι αέναη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

«Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί είναι διπλάσια ή τριπλάσια», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA, για να συμπληρώσει: «Ο κορονοϊός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά υπάρχουν παντού εστίες πυρκαγιάς. Aν χαλαρώσει το lockdown, κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

Σχετικά μάλιστα με τη χαλάρωση των μέτρων ήταν σαφής: «Θα δούμε πώς θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500. Αν συνεχιστεί η μείωση, ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200, 300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα».

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Βατόπουλος παραδέχθηκε ότι όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες πως είναι χειρότερο γι' αυτούς να ανοίξουν μόνο δέκα μέρες, έχουν βάση, ενώ σημείωσε πως «στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει».

«Για να γίνει αυτό πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα. Από την άλλη η συμπεριφορά όλων να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ώστε ο κίνδυνος να είναι όσο τον δυνατότητα μικρότερος. Σιγά-σιγά τότε η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει» συμπλήρωσε.

Για το τι πήγε στραβά ανέφερε: «Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο να έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, πολύ διαφορετικά από τον Μάρτιο. Υπήρχε και η μεταφορά από τα βόρεια σύνορα κόσμου, είναι όλα υπό μελέτη. Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι φταίνε όλα μαζί. Τα πολλά κρούσματα, αλλά και πως σε πολλές μικρότερες πόλεις τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όσο θα έπρεπε».

Ερωτηθείς, δε, για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, εξήγησε ότι: «Από τον ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το 25% με 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Άρα οι πραγματικοί ασθενείς μπορεί να είναι περισσότεροι. Θα έλεγα διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σίγουρα».

Καταλήγοντας, ο κ. Βατόπουλος κατέστησε σαφές ότι αν κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα μέσα σε 14 μέρες. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν έχει κάνει τεστ, τόνισε ότι πρέπει «να καθόμαστε 14 μέρες καραντίνα».

«Χαλάρωση των μέτρων μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε μιλώντας στο STAR:

«Θα ήταν τραγικό να ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή».

Για τη μερική άρση του lockdown, μάλιστα, υποστήριξε ότι «θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος και όταν θα έχουμε αναλύσει πλήρως τα αποτελέσματα που είχαμε από το πρώτο και το δεύτερο lockdown συγκριτικά για να αποφασίσουμε τι μπορεί να ανοίξει».

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK