07:10 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το αίτημα προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας για τα σχέδια αγοράς 18 μαχητικών τύπου Rafale από τη Γαλλία.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την αγορά των μαχητικών τζετ F-35, σύμφωνα με τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλα τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου είναι ψευδή και αποτελούν παραποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ ως τις «ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «ο δρόμος για την εξαγορά των F-35 είναι μια πολύχρονη διαδικασία» και πως θα πρέπει να «εδράζεται στις επιτυχίες που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα αναβάθμισης F-16 της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών εκδήλωσε το ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον 24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 με επιστολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να επισπεύσει την παραγγελία, επικαλούμενη «εσωτερικές δημοσιονομικές ρυθμίσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».

Το αίτημα προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας για τα σχέδια αγοράς 18 μαχητικών τύπου Rafale από τη Γαλλία.

Tags:
Ελλάδα, F-16, F-35, Τζέφρι Πάιατ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK