13:11 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του» ισχυρίστηκε ο γνωστός εικαστικός.

Θύελλα αντιδράσεων και κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις για την πανδημία του γνωστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, «θα έσωζε έναν άξιο γέροντα, παρά ένα παιδί».

Μετά τον σάλο μάλιστα που προκλήθηκε, ο κ. Τσόκλης έκανε λόγο για παρερμηνεία και «απομόνωση κομματιών» των δηλώσεών του τις οποίες «δεν έχουν κατανοήσει», επιμένοντας για «πολλές κυρα-Μαρίες που παρεξηγήθηκαν».

«Έχουνε απομονώσει κομμάτια και δεν έχουν κατανοήσει, τι λέω. Το θέμα δεν ξεκινάει ότι εγώ καθορίζω ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, αλλά το καθόρισαν οι Ιταλοί, ή κάποιοι επιστήμονες στην Ιταλία» τόνισε αρχικά στο MEGA, συμπληρώνοντας: «Αυτό με θίγει εμένα. Στην Ιταλία είχαν γίνει αυτές οι επιλογές ανθρώπων, αν θυμάσαι. Μιλάμε για τέσσερις μήνες πριν ε; Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από αυτή την εκπομπή και τέσσερις μήνες δεν μίλησε κανείς, τώρα τους ήρθε».

Ο κ. Τσόκλης δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί μάλιστα τα όσα ισχυρίστηκε, υπογραμμίζοντας: «Και γιατί να σκοτώσεις έναν γέρο και να μην σκοτώσεις έναν “βλάκα” νέο, έτσι είπα και παρεξηγήθηκα. Εννοώ ένας γέροντας να είναι ο Πικάσο να τον αφήσω να πεθάνει και να αφήσω να ζήσει η κυρα-Μαρία. Έτσι είπα. Και βρέθηκαν πολλές κυρα-Μαρίες και παρεξηγήθηκαν».

Με τις δηλώσεις του ο 90χρονος εικαστικός επέμεινε πως ήθελε να υπερασπιστεί τους ηλικιωμένους: «Οι επιστήμονες φέρθηκαν προσβλητικά στους γέρους. Είχα θυμώσει γιατί έβαζαν τους γέρους σαν να είναι πια “άχρηστοι” ενώ για εμάς είναι ιερά πρόσωπα οι γέροντες είναι αυτοί που μας μόρφωσαν, αυτοί που μας έθρεψαν, αυτοί που κρύβουν μέσα τους όλη τη σοφία την ανθρώπινη».

Οι επίμαχες δηλώσεις: «Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρα-Μαρία;»

Καλεσμένος στην ΕΡΤ και στην εκπομπή της Λένας Αρώνη «Art Week», ο Κώστας Τσόκλης είχε απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθει με την πανδημία του κορονοϊού:

«Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα 'χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα έσωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία…».

Έφερε, δε, ως παράδειγμα τον Πικάσο και την… κυρα-Μαρία, διερωτώμενος: «Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρα-Μαρία, ακόμη και αν ο ένας είναι 84 χρονών και η άλλη 17;».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Κώστας Τσόκλης είχε προκαλέσει επίσης πολλές αντιδράσεις, με παλαιότερες δηλώσεις του περί παιδόφιλων και βιαστών.

Tags:
μωρό, εικαστικός, πανδημία, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK