22:11 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξαφάνισης των ακουστικών βαρηκοΐας από την αγορά αν δεν λυθεί μια βασική παράμετρος που δημιουργεί υπέρογκα χρέη στις εταιρείες εισαγωγών των ακουστικών. Τι εξηγεί στο Sputnik εκπρόσωπος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδας.

Με ορατό τον κίνδυνο να «αδειάσει» η αγορά από ακουστικά βαρηκοΐας, ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας (σ.σ. των προμηθευτών ακουστικών βαρηκοΐας) καταγγέλλει στο Sputnik ότι οι προμηθευτές οδηγούνται σε χρεοκοπία.

H πιθανή πτώχευση των προμηθευτών και το κατ' επέκταση «άδειασμα» της αγοράς από τα ακουστικά βαρηκοΐας, ενδέχεται να προκληθούν από την επανάκτηση (clawback) των χρημάτων.

Ο συγκεκριμένος όρος, που πέρασε στο ελληνικό λεξιλόγιο κατά τη δεκαετία της κρίσης, έχει την έννοια της επιστροφής χρημάτων -τα οποία έχουν χορηγηθεί παλαιότερα- στην αρχική πηγή τους.

Τον Ιούνιο του 2020, ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας, αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 «είναι κάτω από το μισό αυτού του ποσού», σύμφωνα με τον κ. Δολδούρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους ζήτησε ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα μεικτά κέρδη τους, όπως μας εξηγεί.

Όπως σημειώνει αναλυτικότερα, για κάθε πάροχο που εκτελεί γνωμάτευση για ακουστικά, ο ΕΟΠΥΥ τού επιστρέφει το ποσό των 450 ευρώ.

«Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι η αρμόδια Αρχή δεν ζητάει μόνο απ' αυτούς που έχουν εισπράξει, αλλά και απ' όσους έχουν εισάγει τα ακουστικά στην Ελλάδα και δεν έχουν πάρει χρήματα από τον ΕΟΠΠΥ».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να ζητούνται υπέρογκα ποσά από τους εισαγωγείς τα οποία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν».

Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα

«Έως τις 30 Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν καταθέσει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων. Με αυτόν τον τρόπο, θα δεσμευτούν για 10 χρόνια επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ, χρημάτων που οι επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει» υπογραμμίζει ο κ. Δολδούρας.

Οι «αστοχίες», όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, ξεκίνησαν το 2017, οπότε και υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών.

«Οι καθυστερήσεις στο άγνωστο, ως τότε, σύστημα ήταν τρομακτικές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν για αρκετό καιρό να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους που δικαιούνται για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Καθοριστικό πλήγμα ήταν όταν ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε μια μείωση του προϋπολογισμού του 2018 κατά περίπου 50%, στα 5,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τις δαπάνες για κοχλιακούς επεξεργαστές και μπαταρίες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Αυτό που επιθυμούσαμε όμως ήταν να παραμείνει ο προϋπολογισμός στα 9 εκατ. ευρώ, όπως και το 2017» εξηγεί ο κ. Δολδούρας.

Τότε επεκτάθηκε και η διαδικασία επανάκτησης χρημάτων (clawback) «με στόχο τους εισαγωγείς των προϊόντων», κάτι που δεν ίσχυε ως εκείνη τη στιγμή.

«Από τότε, το clawback που ζητείται από τις επιχειρήσεις εισαγωγής είναι πολλές φορές μεγαλύτερο και από τον τζίρο τους για όλο το έτος 2018» αναφέρει ο κ. Δολδούρας.

«Έχουμε μιλήσει με τους αρμόδιους υπουργούς και ευελπιστούμε ότι η πανδημία αποτελεί την αιτία καθυστέρησης επίλυσης του προβλήματος. Παρόλ' αυτά, αν δεν επιλυθεί, δημιουργείται "κανόνι" στην ελληνική αγορά και μια τεράστια ταλαιπωρία για όσους έχουν ανάγκη τα ακουστικά βαρηκοΐας» καταλήγει.

Tags:
lockdown, πανδημία, ακουστικά βαρηκοΐας, αυτιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK