15:52 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1108)
0 03
Βρείτε μας

Δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές εάν τα κρούσματα παραμείνουν γύρω στα 2.000, σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Στους λόγους για τους οποίους δεν είδαμε πτώση στους αριθμούς των κρουσμάτων κορονοϊού χθες αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του. 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 2.199 νέα κρούσματα. Επ’ αυτού ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε στον ΣΚΑΪ:

«Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000».

Ο ίδιος ζήτησε η καταγραφή των κρουσμάτων να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας και συμπλήρωσε: «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες». 

«Ανησυχητικό εάν συνεχιστεί»

Όπως τόνισε, ωστόσο, αν τα νούμερα παραμείνουν γύρω στα 2.000 τότε τα πράγματα είναι ανησυχητικά.

«Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000, θα ανησυχήσω περισσότερο».

Θα χρειαστεί χρόνος για τη μείωση νεκρών – διασωληνωμένων

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων, ο καθηγητής σημείωσε πως θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε μείωσή τους.

«Είναι ένας περίεργος δείκτης» είπε και εξήγησε «γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διασωληνώσεις». 

Θέμα:
Lockdown (1108)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK