14:28 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για την εικόνα που διαμορφώνεται στη χώρα όσον αφορά στον κορονοϊό, τα μέτρα αλλά και τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην άρση τους μίλησε ο Νίκος Σύψας.

Να ανοίξει ότι είναι απολύτως απαραίτητο και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας, ζητά ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως αμέσως μετά το άνοιγμα της χώρας θα αρχίσει να μεταδίδεται πάλι ο ιός και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Συνεπώς, τόνισε, η άρση του lockdown δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. 

«Όσο και να θέλουμε, υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε, αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας της χώρας.

«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές» επέμεινε.

Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα

Σχετικά με το γιατί δεν βλέπουμε πτώση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αναφέρθηκε στη μεγάλη διασπορά που υπήρξε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το εν ισχύ lockdown δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει.

«Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορονοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας».

Επί του light lockdown εξήγησε πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μάρτιο και έφερε ως παραδείγματα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους και τη μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε και προσέθεσε πως οι πολίτες έχουν πολλές επιλογές ως προς τα SMS.

Το lockdown το μόνο μέσο που έχουμε μέχρι την άνοιξη

Ακόμη, ζήτησε προσοχή στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό, συμπλήρωσε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, την κούραση του κόσμου και σημείωσε πως δεν πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα, αλλά χρειάζεται τήρηση των υπαρχόντων. 

Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των SMS και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια, σημείωσε.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα» δήλωσε και αναφέρθηκε στην προσωπική του άποψη πως αυτός είναι ο «ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον».

Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500, θα ανοίγαμε πιο εύκολα, συμπλήρωσε και εκτίμησε πως δύσκολα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το σύστημα «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν τη λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες. 

Το εμβόλιο

Ο κ. Σύψας έκανε και αναφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό, αναφέροντας πως οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται τον Ιανουάριο.

Στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού θα χαλαρώσει η κατάσταση, μέχρι τότε, όμως, θα συνεχιστούν τα μέτρα.

Καταλήγοντας, κάλεσε τους πάντες, ειδικά τους νέους, να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. «Εάν εγκριθεί το εμβόλιο, θα είναι απολύτως ασφαλές και θα εμβολιαστώ πρώτος». 

Tags:
Νίκος Σύψας, κρούσματα, κρούσμα, μέτρα προστασίας, Μέτρα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK