02:59 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τέλος στη δόμηση ιερών ναών και ναϊδρίων σε εκτός δόμησης περιοχές φέρνει το νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αλλάζει η νομοθεσία για τους Ιερούς Ναούς και τα ναϋδρία σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, «μπαίνει τέλος στη φάμπρικα κατασκευής ναών όπου μετά εμφανίζονταν με την ίδια οικοδομική άδεια βίλες».

Η αλλαγή αφορά στο ΠΔ του 78 βάσει του όποιου οι ιδιοκτήτες οικοπέδου εκτός σχεδίου από 500 μετρά και άνω μπορούν να χτίσουν ιδιωτικά εκκλησάκια, καθώς οι περισσότεροι στη συνέχεια έχτιζαν σπίτια.

Με τη νέα διάταξη (που αντικαθιστά το άρθρο 12 του από 6.10.1978 π.δ. (Δ’ 538) προβλέπεται ότι πλέον στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να προχωρήσουν σε ανέγερση Ιερών Ναών ή ναϊδρίων σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 4000 τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,18 της επιφανείας του γηπέδου.

Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε καταχρηστική εφαρμογή της ρύθμισης  από ιδιώτες που έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϊδρίων σε γήπεδα από 500 μέτρα στα οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης και τις χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία αυθαίρετων κατοικιών.

Να σημειωθεί πως δεν αλλάζει κάτι στην υφιστάμενη νομοθεσία για εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να ανεγείρουν Ιερούς Ναούς και ναΐδρια σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 500 τ.μ., εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια άνω του 0,20 της επιφάνειας του γηπέδου.

Tags:
Νομοσχέδιο, κατεδάφιση αυθαιρέτων, δήλωση αυθαιρέτου, αυθαίρετα, ναός, Εκκλησία, εκκλησίες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK