13:27 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2539)
0 03
Βρείτε μας

Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας της COVID-19, καθώς συγκεντρώνει τα 2/3 των ενεργών κρουσμάτων της χώρας. Νέα μέτρα από Δευτέρα.

Στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι στραμμένα τα μάτια κυβέρνησης και ειδικών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά που στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού, επεσήμανε πως τα ενεργά κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα είναι 16.817.

Από αυτά το 86,1% καταγράφεται σε πέντε από τις περιφέρειες της χώρας, το 66,4% στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως από τα συνολικά ενεργά κρούσματα: 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, ποσοστό 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα στοιχεία προκύπτει πως τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις σε κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Φλώρινα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων επτά ημερών δεν υποχωρεί.

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται – Δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως παρατηρείται μια σχετική μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης, όμως ανησυχία επικρατεί για περιοχές όπως η Πιερία και η Φθιώτιδα και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα.

Η διάμεση ηλικίας των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 46 χρόνια και η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αν και καταγράφεται μια σχετική μείωση στις εισαγωγές.

Επίσης, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά φτάνει το 84%, στην Αθήνα το 79% και στη Θεσσαλονίκη το 94%, ενώ η αλυσίδα μετάδοσης δεν πάει να σπάσει κι αυτό επειδή η διασπορά είναι μεγάλη και υπάρχει ένα πινγκ πονγκ από εργασιακούς χώρους στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μειώνεται το Rt στα αστικά κέντρα - Υψηλά τα ενεργά κρούσματα

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη έχει σημειωθεί μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι κάτω από 1, ωστόσο διεμήνυσε πως τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά υψηλά.

Υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου ήταν μικρότερη από τις υπόλοιπες, ενώ καταγράφεται πτώση των νέων κρουσμάτων 15%-20% στην Αθήνα και 20%-22% στην Θεσσαλονίκη.

Κι αυτός με τη σειρά του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας πως το ιικό φορτίο στην περιοχή παραμένει υψηλό, ενώ έκανε έκκληση για προσοχή ιδιαίτερα στην επαρχία καθώς «ο ιός υπάρχει παντού, πρέπει να φοράμε τη μάσκα και να μην ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2539)
Tags:
κορονοϊός, νοσοκομεία, νοσοκομείο, θάνατοι, διασωληνωμένοι, νεκροί, Βόρεια Ελλάδα, κρούσματα, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Πέλλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK