12:08 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1514)
0 05
Βρείτε μας

Στις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τις μεταλλάξεις του ιού, απάντησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό και το σχέδιο εμβολιασμού στη χώρα.

Συγκίνηση, χαρά, ηθική ικανοποίηση: Τα συναισθήματα που ένιωσε μοιράστηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όταν εμβολιάστηκε χθες, στη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί.

Η ίδια, αναφερόμενη στην έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «ημέρα γιορτής». 

«Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα συναισθήματά μου: Συγκίνηση, χαρά, ηθική ικανοποίηση» είπε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας επίσης ότι βαθμιαία θα φτάνουν στην Ελλάδα μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων.

Όπως επεσήμανε, εντούτοις, η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό είναι απαραίτητη μέχρι στιγμής. Παραθέτοντας τα κριτήρια, με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση, ανέφερε τα εξής: 

  • Πρώτο κριτήριο: Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, δηλαδή τα άτομα με μεγάλης ηλικίας.
  • Δεύτερο κριτήριο: Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης, δηλαδή οι υγειονομικοί.
  • Τρίτο κριτήριο: Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες.
  • Τέταρτο κριτήριο: Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αλλεργιών, η ίδια παρατήρησε ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, προσθέτοντας ότι κοινές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Άλλωστε, όπως είπε, σε κάθε κέντρο εμβολιασμού υπάρχει μία προετοιμασία για την αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. 

Σε περίπτωση αναφυλακτικών αντιδράσεων, σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί η γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Παράλληλα, αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, η ίδια τόνισε ότι πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη.

Η ιατρική κοινότητα, όπως είπε, παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή, αλλά μέχρι σήμερα αυτές οι αλλαγές (οι οποίες σημείωσε είναι πιο αργές συγκριτικά με τον ιό της γρίπης) δεν αποτελούν μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου.

Το εμβόλιο παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές, διεβεβαίωσε. 

Την ίδια στιγμή, τόνισε, υπάρχει ένας ιός «εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος», ο ιός παραπληροφόρησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε, σε όποιες φαιδρές αιτιάσεις, την επιστημονική γνώση, είπε, προσθέτοντας ότι «μόνο αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση».

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1514)
Tags:
αλλεργία, μετάλλαξη, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK