10:38 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2536)
0 01
Βρείτε μας

Με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού να έχει ξεκινήσει, προγραμματίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 Συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων, που έχει αποφασιστεί πως έχουν προτεραιτότητα όσον αφορά στη λήψη του εμβολίου, με τον τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους να έχει ανακοινώσει πως, σήμερα Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου θα φτάσουν στη χώρα ακόμα 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Ο εμβολιασμός των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων – Επιπλέον εμβόλια

Όπως σημείωσε ο κύρος Θεμιστοκλέους, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών ενώ «στις 20 Ιανουαρίου» θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την «προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών». Η πλατφόρμα για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα ανοίξει τουλάχιστον μία βδομάδα πριν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κύριου Θεμιστοκλέους, έως το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει συνολικά 419.250 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ έως το τέλος Μαρτίου αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 1.255.800 δόσεις με πιθανότητα ληφθούν και περισσότερα εμβόλια αν υπάρξει ενδεχόμενη συμφωνία της ΕΕ με την φαρμακευτική εταιρεία.

Επίσης, σε αυτά θα προστεθούν οι προμήθειες εμβολίων από άλλες εταιρείες όπως της Moderna και της AstraZeneca.

Αλλεργική αντίδραση από άτομο που δέχθηκε το εμβόλιο

Κατά την ενημέρωση του κύριου Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκάλυψε πως υπήρξε και ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης.

Όπως είπε ειδικότερα, από τους 471 εμβολιασμούς που είχαν γίνει μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, υπήρξε ένα περιστατικό κατά το οποίο το άτομο παρουσίασε αλλεργική αντίδραση.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, το περιστατικό αφορούσε μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τουος ειδικούς.

Η προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων 

Όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα εμβολιαστούν οι πληθυσμιακές ομάδες στη χώρα, μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, «στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Όπως επεσήμανε, η προτεραιότητα που δίνεται στις πληθυσμιακές ομάδες, γίνεται βάσει κριτηρίων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Πρώτο κριτήριο: Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, δηλαδή τα άτομα με μεγάλης ηλικίας.
  • Δεύτερο κριτήριο: Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης, δηλαδή οι υγειονομικοί.
  • Τρίτο κριτήριο: Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες.
  • Τέταρτο κριτήριο: Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Όσον αφορά το θέμα των αλλεργιών, η κυρία Θεοδωρίδου παρατήρησε ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, προσθέτοντας ότι κοινές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό, ενώ όπως είπε, σε κάθε κέντρο εμβολιασμού υπάρχει μία προετοιμασία για την αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2536)
Tags:
Υπουργείο Υγείας, σύστημα υγείας, δημόσια υγεία, υγεία, γιατροί, αλλεργία, νοσοκομεία, νοσοκομείο, COVID-19, ευπαθείς ομάδες, επιχείρηση «Ελευθερία», Pfizer, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK