12:05 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Πότε θα τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψα.

Για το σχέδιο εμβολιασμού, τις δύο εκδοχές σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τη μετάλλαξη του κορονοίού μίλησε ο Νίκος Σύψας.

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων.

Παράλληλα, αφού κατέστησε σαφές πως «δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις», ενώ «με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία», εξέφρασε τους φόβους του για μια νέα επιδημιολογική έκρηξη.

Όσον αφορά το σχέδιο εμβολιασμού και την επιχείρηση «Ελευθερία», ο κ. Σύψας ανέφερε πως η πρώτη φάση, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες.

Το δεύτερο στάδιο θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο, όπως εξήγησε ο καθηγητής, θα εξαρτηθεί από την προσέλευση.

«Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του. Κ. Σύψα, του χρόνου θα γιορτάσουμε κανονικά τα Χριστούγεννα, ωστόσο «το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα». Όπως και να ΄χει πάντως, «θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται».

Οι δύο εκδοχές για την πανδημία

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μία εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε», διευκρίνισε επίσης ο κ. Σύψας.

Αφού εκτίμησε, δε, ότι «στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εστίασε στη σημασία τήρησης των μέτρων καθώς «τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις», ενώ βλέποντας τις εικόνες στο κέντρο της Αθήνας, «μπορεί να είναι δύσκολα».

Τα εμβόλια και η μετάλλαξη

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι αυτά που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε, έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απολύτως ασφαλή.

« Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του», σημείωσε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη».

Ενώ εξήγησε ότι «η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη», ενώ «σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία».

Όσον αφορά, τέλος, την ανοσία, ο κ. Σύψας ανέφερε πως:

«Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο».
Tags:
Νίκος Σύψας, καραντίνα, lockdown, εμβόλια, εμβόλιο, δημοτικό σχολείο, σχολεία, σχολείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK