20:20 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1058)
0 01
Βρείτε μας

Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά που ευελπιστούμε πως θα αφήσει πίσω το έτος της πανδημίας και θα φέρει ένα έτος που με τη βοήθεια του εμβολίου θα σβήσει τις άσχημες στιγμές.

Τις τελευταίες ετοιμασίες για το ιδιότυπο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν κάνουν τόσο οι πολίτες αλλά και οι αρχές, προκειμένου να περάσουμε στο νέο έτος χωρίς παρατράγουδα και με την ελπίδα πως δεν θα έχει καμία σχέση με το έτος που αφήνουμε πίσω μας και να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως άλλωστε δήλωσε πριν από δύο 24ωρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, φέτος θα περάσουμε μια διαφορετική Πρωτοχρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς τα μέτρα θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτά που βιώσαμε τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «Αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή -τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων -να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν».

Εορταστικά ρεβεγιόν με περιορισμούς

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι για τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συναθροίσεις είναι τα εννέα άτομα, που υποτίθεται είναι ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών.

Την ίδια ώρα, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, με μέγιστο αριθμό πιστών τα 25 άτομα για απλές εκκλησίες και 50 άτομα αν πρόκειται για μητροπόλεις.

Επίσης, όπως και τα Χριστούγεννα τα μικρά παιδιά θα απαγορεύεται να ψάλλουν τα κάλαντα

Οι μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις των πολιτών, ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και καιρό, με τη χρήση SMS στον ειδικό αριθμό 13033, με τη χρήση ειδικού εντύπου ή με τη χρήση χειρόγραφης βεβαίωσης από τους πολίτες, στην οποία θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας, τον τόπο προορισμού, τον σκοπό της μετακίνησης και την κατά προσέγγιση ώρα της μετακίνσης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις νυχτερινές ώρες συνεχίζει να ισχύει από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από περιστατικά επείγουσαν καταστάσεων, άθληση ή τη βόλτα κατοικιδίων επείγουσες καταστάσεις, ή τη βόλτα κατοικιδίου.

Στο ρεβεγιόν με τον κωδικό 6

Όσον αφορά τη μετακίνηση των πολιτών προς τις οικογενειακές συναθροίσεις για τους εορτασμούς, θα πρέπει να στέλνεται με SMS στο 13033 ο κωδικός 6 ή να υπάρχει η αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, για τις μετακινήσεις την Πρωτοχρονιά, πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τις ημέρες αυτές επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αττική. 

Τι ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ στο Sputnik

Ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που μίλησε στο Sputniknews.gr, «Οι μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις, με ολονύχτια πάρτι, ανταλλαγή δώρων και άλλα έθιμα όπως η συμβολική χαρτοπαιξία για τύχη το νέο έτος, γίνονται παραμονή Πρωτοχρονιάς και αυτό μας κάνει να εντείνουμε τα μέτρα ελέγχων το διήμερο 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου».

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι και συνεχείς περιπολίες από την αστυνομία, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια για την αλλαγή του χρόνου και να μην τεθεί η δημόσια υγεία σε κίνδυνο.

Για αυτό το λόγο, η Αστυνομία θα διεξάγει περισσότερες περιπολίες την Πρωτοχρονιά, ενώ έχουν δοθεί εντολές σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας να εντείνουν τους ελέγχους μετακίνησης των πολιτών το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αλλά και το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, μετά την λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα με προσήλωση από όλους τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κρούοντας «καμπανάκι» για μια σειρά από περιοχές - πέραν των γνωστών - που δημιουργούν ανησυχία.

Οι «κόκκινες» περιοχές και η ελπίδα από το εμβόλιο

Παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε την Τρίτη, μίλησε για παράταση αυστηρών μέτρων σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και για επέκταση μέτρων σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και σε περιοχές της Κοζάνης, μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, ενώ Η επέκταση των αυστηρότερων μέτρων, ισχύει και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου έως τις 6 Ιανουαρίου στις 06:00 το πρωί. Άρση των μέτρων αποφασίστηκε, εν τω μεταξύ, στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Τα αισιόδοξα νέα

Ωστόσο, κατά την ενημέρωση, ο κύριος Χαρδαλιάς ανέφερε την περίπτωση της περιοχής της Μάνδρας Αττικής, όπου αποφασίστηκε η άρση των μέτρων, ενώ έκανε γνωστό ότι η κατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας φαίνεται βελτιωμένη, αλλά λόγω έντονου επιδημιολογικού φορτίου στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα, αποφασίστηκε η επιβολή των ίδιων μέτρων που ισχύουν στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων, από σήμερα Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου στις 06:00 το πρωί, και για δέκα ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε: 

  • Απαγόρευση της μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 τα ξημερώματα απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.
  • Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
  • Διακόπτεται η λειτουργία των καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.). 

Περιοχές που προβληματίζουν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ενημέρωσή του και σε μια σειρά από περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει.

Ειδικότερα, οι περιοχές: Φλώρινα, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές, Ζεφύρι φυλής, Κάλυμνος, έχουν επιφέρει ανησυχία, με τον κύριο Χαρδαλιά να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. 

Ο εμβολιασμός φέρνει «την αρχή του τέλους»

Αναφερόμενος στην έναρξη των εμβολιασμών, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δημιουργείται αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας όμως πως πρόκειται μόνο για «την αρχή του τέλους» και διεμήνυσε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Όπως είπε, δεν είναι δυνατή, σε αυτήν τη φάση, η άρση των μέτρων περιορισμού. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επεσήμανε, θα γίνει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας υπ'όψιν τις συστάσεις των ειδικών. 

Τέλος, επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα με προσήλωση, προκειμένου να μην χαθεί ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. 

Θέμα:
Lockdown (1058)
Tags:
ρεβεγιόν, 13033, SMS, εμβόλιο, έλεγχοι, Στέλιος Πέτσας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συναθροίσεις, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, μέτρα προστασίας, Ελληνική Αστυνομία, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, lockdown, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρωτοχρονιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK