06:24 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1067)
0 01
Βρείτε μας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει αυστηρό lockdown σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Τι είπε για το εμβόλιο.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά τοπικά lockdown σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού που εξακολουθούν να καταγράφονται, άφησε ανοιχτό ο καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», το πρωί της Τετάρτης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο», ο κ. Σύψας τόνισε ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα.

«Στη Δυτική Αττική έχει μια κάμψη στα κρούσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, γι' αυτό συνεχίζεται το σκληρό lockdown. Το Λεκανοπέδιο Αττικής γενικότερα παρακολουθείται πολύ στενά» υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, στην Κάλυμνο υπήρξε ένα κοινωνικό γεγονός και έγινε διασπορά του ιού. «Δυστυχώς ο κόσμος μερικές φορές κάνει του κεφαλιού του» σχολίασε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές».

Υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη παρέμβαση», επισήμανε ότι παρακολουθούμε τις περιοχές αυτές και αν χρειαστεί να δράσουμε θα δράσουμε προκαταβολικά».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, περιοχές στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό είναι:

 • H Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
 • O δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
 • O δήμος Περιστερίου.
 • O δήμος Ιλίου-Αχαρνών.
 • Ο δήμος Φυλής.

Επίσης:

 • Η Κάλυμνος.
 • Ο δήμος Ασπροπύργου.
 • Ο δήμος Ελευσίνας.
 • Ο δήμος Κοζάνης. 

Και:

 • Ο Δήμος Εορδαίας.
 • Ο Δήμος Βοΐου.
«Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση. Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία. Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έκρηξη. Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί» τόνισε ο κ. Σύψας.

«Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών»

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα».

«Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε».

«Γι' αυτό», όπως είπε, «αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, στην επιτροπή ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο.

«Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση» σχολίασε.

Πότε δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο

«Υπάρχει μόνο μία σαφής αντένδειξη μόνο όταν κάποιος έχει ιστορικό αλλεργικού σοκ μετά από ενδομυική ένεση. Οι υπόλοιπες αλλεργίες που έχουμε, σε ένα τρόφιμο, στη γύρη κλπ., δεν αποτελούν αντένδειξη σε καμία περίπτωση. Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση γίνεται τα πρώτα 5-10 λεπτά μετά το εμβόλιο και ο εμβολιαζόμενος βρίσκεται στο χώρο όπου παρακολουθείται», είπε ο κ. Σύψας για το εμβόλιο.

«Αυτοί που έχουν περάσει τον ιό πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν αποτελούν προτεραιότητα, θα το κάνουν τελευταίοι. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών ορίζει ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θέλουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υπάρχει, αλλά δεν ξέρω που θα χρησιμοποιηθεί», σχολίασε.

Δείτε τι δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας:

Θέμα:
Lockdown (1067)
Tags:
Δυτική Αττική, κρούσματα, lockdown, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, Νίκος Σύψας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK