21:36 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1064)
0 0 0
Βρείτε μας

Το γερμανικό Politico αφιερώνει δημοσίευμά του στις αντιδράσεις που υπήρξαν στη χώρα μετά τον εμβολιασμών μελών της κυβέρνησης αντί για υγειονομικούς.

«Αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό μελών της ελληνικής κυβέρνησης πριν από γιατρούς» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Politico, στο οποίο αναφέρεται στις καταγγελίες που έγιναν στη χώρας σχετικά με τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό υπουργών κι άλλων μελών της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο που ορίζει τον εμβολιασμό στελεχών «κρίσιμων στην λειτουργία της κυβέρνησης» μαζί με υγειονομικούς και άτομα που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αρχική λίστα των 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν σε αυτή την ομάδα, μεταξύ των οποίων μέλη της κυβέρνησης, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής ιατρικών κέντρων και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων» γράφει η γερμανική εφημερίδα, είναι μεταξύ των 471 ατόμων που έχουν εμβολιαστεί από την Κυριακή. Ορισμένοι εξ αυτών είναι «σχετικά νέοι» παρατηρεί το Politico καθώς διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Αφού γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί εμβολιασμού 126 κυβερνητικών που έχουν «κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία της κυβέρνησης», σημειώνεται πως το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κριτική από πλευράς γιατρών και της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα παραθέτει τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου για την πρακτική που ακολουθήθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, όπου αναβλήθηκε ο εμβολιασμός υγειονομικών για να εμβολιαστούν «ισάριθμοι υπουργοί», ενώ συμπεριλαμβάνει στο ρεπορτάζ και την απάντηση της διοίκησης περί «λάθους στον προγραμματισμό» και εμβολιασμό «56 εκ των 61 υγειονομικών, όπως ήταν προγραμματισμένο».  

Κριτική από τον αντιπολίτευση

Στη συνέχεια του άρθρου το Politico, αναφέρεται στις επικρίσεις που εκφράστηκαν από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε «τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς που μπήκαν στη σειρά για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που δεν υπάρχουν αρκετά ούτε για τους γιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ πολίτες πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους για να εμβολιαστούν».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αντέκρουσε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί συμβολικού εμβολιασμού, αναφέροντας πως «δεν πρόκειται για συμβολική κίνηση, αλλά πολιτικές χάρες».

Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης

«Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως η προτεραιότητα στα εν λόγω στελέχη δόθηκε με απόλυτη διαφάνεια και μία νέα λίστα θα δημοσιευτεί σχετικά με τους αξιωματούχους που θα εμβολιαστούν έως το τέλος του μήνα» συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ παραθέτει και της επικρίσεις από πλευράς του Ηλία Μόσιαλου.

«Δεν μου αρέσει να βλέπω νέα άτομα να εμβολιάζονται, ανεξαρτήτως του πόσο ψηλά είναι στην κυβέρνηση ή σε επιστημονικά πόστα. Πρέπει να γίνει το εμβόλιο σε ευπαθείς ομάδες, που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν εάν αρρωστήσουν».  

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου – έχουν δεχθεί να εμβολιαστούν πρώτοι, συμβολικά.

Νέες αντιδράσεις και το «στοπ» από το Μαξίμου

Νέες αντιδράσεις από του ζητήματος υπήρξαν σήμερα, Τετάρτη, ύστερα και από την ανάρτηση που έκανε η σύζυγος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστη Χατζηδάκη, η οποία εμβολιάστηκε και ανήρτησε φωτογραφία από τη στιγμή.

Η κα Καλλιόπη Καλαϊτζή εμβολιάστηκε στο Ασκληπείο Βούλας. Παρότι η κα Καλαϊτζή είναι γιατρός, ήταν πολλοί όσοι αντέδρασαν στην επιλογή της καθώς πρόκειται για πλαστικό χειρούργο, που δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν, όπως φαίνεται, δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να ανακοινώνει πως σταματά ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των κυβερνητικών στελεχών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα».

«Από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης. Μέχρι χθες εμβολιάστηκαν 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από τους 128 που επρόκειτο να εμβολιαστούν και εδώ κλείνει η λίστα» είπε και κατέληξε πως όσοι απομένουν στη λίστα θα εμβολιαστούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1064)
Tags:
Αλέξης Τσίπρας, Κυβέρνηση, Politico, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK