12:56 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (1073)
0 22
Βρείτε μας

Να ανοίξουν τα σχολεία εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ασφάλεια ζητούν εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού αλλά και του ιατρικού κόσμου που μίλησαν στο Sputnik σχετικά με αυτό το θέμα. 

Μετά τις άκαρπες συζητήσεις της χθεσινής επιτροπής ειδικών αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να αναζητείται η ημερομηνία και οι προϋποθέσεις για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερες ημερομηνίες του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων φέρονται να είναι είτε η 8η είτε η 11η Ιανουαρίου.  

Τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ ζητούν ως προϋπόθεση την ύπαρξη έως 14-15 μαθητών στην τάξη ως το ανώτερο όριο για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. 

«Το κατάλληλο χρονικό σημείο είναι ζήτημα της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όμως αυτό που πραγματικά προέχει είναι η χρονική στιγμή που θα είναι έτοιμα τα σχολεία για να λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας. Όλα αυτά με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών εκπαιδευτικών και γονέων» τονίζει στο Sputnik ο Θανάσης Κικινής, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

«Από το Σεπτέμβριο ζητήσαμε άνοιγμα με προϋποθέσεις που όμως δεν τηρήθηκαν. Η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, ο τακτικός καθορισμός των αιθουσών από το προσωπικό καθαριότητας των αιθουσών -που δεν προσλήφθηκε, όπως είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι- συνεχεις προληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι τα βασικά θέματα που τίθενται στο τραπέζι από τη ΔΟΕ» προσθέτει, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις αν το συγκεκριμένο σύστημα χρειαστεί να λειτουργήσει εκ νέου.

Μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και εναλλάξ μαθήματα σε σχολεία και σπίτι

Μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ζητάει από την πλευρά της η ΟΛΜΕ θέτοντας το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα, με τη ύπαρξη σε αφθονία των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

«Βασικό θέμα ο συγχρωτισμός. Τα παιδιά των γυμνασίων και των λυκείων κυκλοφορούν κανονικά στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να υιοθετηθεί ένα σύστημα εναλλάξ εκπαίδευσης με τα παιδιά να πηγαίνουν κάποιες μέρες στο σχολείο ενώ τις υπόλοιπες ημέρες να ακολουθείται τηλεκπαίδευση»,  επισημαίνει στο Sputnik ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Θοδωρής Τσούχλος.

«Παρά τη θέση μας για 15μελή τμήματα από τον Αύγουστο, το Υπουργείο Παιδείας τελικά δεν μας άκουσε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο», προσθέτει.

Παράλληλα θέτει το ζήτημα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. 

«Έχει ήδη τεθεί από τους επιδημιολόγους. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιαστούν με υψηλή προτεραιότητα για να προχωρήσουμε πάλι στο άνοιγμα των σχολείων.  Θα ήταν δώρο - άδωρο να γίνει ο εμβολιασμός το Πάσχα, αφού αμέσως μετά κλείνουν τα σχολεία». 

Την ίδια στιγμή στρέφει την προσοχή του στα ειδικά σχολεία, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται ειδικό χειρισμό. 

«Κάποια από αυτά πρέπει να κλείσουν και ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Το έχουν ζητήσει με σχετική επιστολή τους από τον Νοέμβριο καθότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ».

Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων με ασφάλεια, επισημαίνει από την πλευρά του o Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, μιλώντας στο Sputnik.

«Η εγγύηση της λειτουργίας με αποστάσεις και άλλα μέτρα, όταν οι αρμόδιοι κρίνουν ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στο απαιτούμενο επίπεδο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και όχι μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα παιδιά ήδη βγαίνουν από το σπίτι και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Το σχολείο μπορεί να είναι πιο ασφαλές περιβάλλον από αυτό που ενδεχομένως έχουν σήμερα, αν διασφαλίζεται η τήρηση κάποιων μέτρων».

Επόμενη συνεδρίαση των αρμοδίων για το ζήτημα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου. 

Θέμα:
Lockdown (1073)
Tags:
τεστ, άνοιγμα σχολείων, κορονοϊός, πανδημία, τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση, Γυμνάσιο, Λύκειο, δημοτικό σχολείο, σχολείο, κλειστά σχολεία, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK