00:11 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2458)
0 05
Βρείτε μας

Σκληρό lockdown ανακοινώθηκε για το νησί της Καλύμνου λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο νησί της Καλύμνου αποφασίστηκε με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά η επιβολή lockdown.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου του 2021. Τότε αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό όσον αφορά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Δεκάδες τα κρούσματα στο νησί

Τις τελευταίες τρεις μέρες τουλάχιστον 39 κρούσματα κορονοϊού είχαν καταγραφεί στο νησί. Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Διακομιχάλης, οι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα.

Αφού ο δήμαρχος διέψευσε τις πληροφορίες σχετικά με αρραβώνα πίσω από την «έκρηξη» κρουσμάτων, ανέφερε πως δύο από τις εστίες έχουν εντοπιστεί σε μία «γειτονιά, όπου έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων». Οι έτερες δύο είναι σε άλλα σημεία του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανησυχία ήταν έντονη τις τελευταίες μέρες για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατάσταση στην Κάλυμνο. 

Στο νησί διαμένουν περί τους 16.000 μόνιμους κατοίκους, οι 12.000 εξ αυτών σε μία μικρή απόσταση μεταξύ λιμανιού και του πρώτου χωριού. «Είναι πυκνοδομημένο το νησί σε αυτή την έκταση» είπε ο κ. Διακομιχάλης στο Mega. 

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Έκκληση στους Έλληνες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της Πρωτοχρονιάς απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Αφού έκανε μια αναφορά στα 942 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, σημείωσε ότι βάσει της διεθνούς εμπειρίας, μετά τις γιορτές τα κρούσματα αυξάνονται, όπως και η διασπορά.

«Για την Πρωτοχρονιά, θα το δούμε 15 ημέρες μετά. Αν είχαμε διασπορά τα Χριστούγεννα, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα», τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου, Σας ζητάω να σκεφτείτε τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τους υγειονομικούς μας, που δίνουν μάχη όλες αυτές τις ημέρες και να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι».

Ακολούθως, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις 10 περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυτές είναι οι εξής:

 • Κάλυμνος,
 • Κιλκίς,
 • Δυτική Αττική,
 • Έβρος,
 • Θάσος,

Αλλά και:

 • Ροδόπη
 • Φλώρινα,
 • Λέσβος
 • Ξάνθη
 • Κοζάνη

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο κίνδυνο και οι μήνες των λοιμώξεων είναι μπροστά μας. Σε καμία των περιπτώσεων το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας», υπογράμμισε, για να καταλήξει:

«Να παρακαλέσω θερμά, όπως υποσχεθήκαμε τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους. Θα εμβολιαστούν όλοι με ασφάλεια και σχέδιο, ωστόσο να προσέξουμε πολύ τις γιορτές και τις ημέρες που έρχονται. Δεν πρόκειται περί ενός απλού ζητήματος δημόσιας υγείας».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2458)
Tags:
Νίκος Χαρδαλιάς, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός, lockdown, Κάλυμνος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK