20:27 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1108)
0 01
Βρείτε μας

Την τελευταία ημέρα ενός έτους που οι περισσότεροι θα θέλουν να διαγράψουν από την Ιστορία διανύουμε σήμερα, με μέτρα κατά της πανδηνίας του κορονοϊού.

Μπορεί ημερολογιακά να αλλάξουμε έτος τα μεσάνυχτα, αλλά οι συνθήκες της καθημερινότητάς μας θα παραμείνουν οι ίδιες, με αποτέλεσμα σε ορισμένους η χρονιά να αλλάξει, αλλά στην ουσία να μην αλλάξει τίποτα.

Όπως άλλωστε έχουν διαμηνύσει οι κυβερνητικές αρχές, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζουν να ισχύουν παρά τις εορταστικές ημέρες.

Αυτό που ελπίζουμε όμως όλοι, είναι πως  το νέο έτος να μην μοιάσει σε τίποτα με το έτος που αποχαιρετούμε και μάλιστα βιαστικά.

Εορτασμοί με λιγοστά άτομα

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες και τα μέτρα, σε κάθε σπίτι που θα συγκεντρωθούν άνθρωποι για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων είναι τα εννέα άτομα, που υποτίθεται είναι ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς.

Για τους απλούς ναούς ο μέγιστος αριθμός πιστών είναι τα 25 άτομα, ενώ για τις μητροπόλεις είνναι τα 50 άτομα.

Επίσης, όπως και τα Χριστούγεννα τα μικρά παιδιά θα απαγορεύεται να ψάλλουν τα κάλαντα

Πως θα μετακινούμαστε – Στις οικογενειακές συναθροίσεις χρησιμοποιούμε το 6

Για τις μετακινήσεις των πολιτών, ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και καιρό, με τη χρήση SMS στον ειδικό αριθμό 13033, με τη χρήση ειδικού εντύπου ή με τη χρήση χειρόγραφης βεβαίωσης από τους πολίτες, στην οποία θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας, τον τόπο προορισμού, τον σκοπό της μετακίνησης και την κατά προσέγγιση ώρα της μετακίνησης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις νυχτερινές ώρες συνεχίζει να ισχύει από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από περιστατικά επείγουσαν καταστάσεων, άθληση ή τη βόλτα κατοικιδίων επείγουσες καταστάσεις, ή τη βόλτα κατοικιδίου.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των πολιτών προς τις οικογενειακές συναθροίσεις για τους εορτασμούς, θα πρέπει να στέλνεται με SMS στο 13033 ο κωδικός 6 ή να υπάρχει η αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

Όπως έχει σημειώσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, για τις μετακινήσεις την Πρωτοχρονιά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τις ημέρες αυτές επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αττική. 

Οι «κόκκινες» περιοχές και το lockdown στην Κάλυμνο

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε για παράταση αυστηρών μέτρων σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και για επέκταση μέτρων σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, ενώ η επέκταση των αυστηρότερων μέτρων, ισχύει και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου έως τις 6 Ιανουαρίου στις 06:00 το πρωί.

Ωστόσο, την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου και μετά από αξιολόγηση των στοιχείων, ανακοινώθηκε αυστηρότερο καθεστώς lockdown για το νησί της Καλύμνου, αφού παρουσιάζεται επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας εφαρμόζονται στην Κάλυμνο τα εξής περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου του 2021. Τότε αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό όσον αφορά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περιοχές που προβληματίζουν

Εκτός από τις παραπάνω περιοχές, υπάρχουν και άλλες περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, αφού όπως επισημαίνουν το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει.

Ειδικότερα, οι περιοχές αυτές είναι οι: Φλώρινα, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές, Ζεφύρι Φυλής. Για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων

Μικρή χαραμάδα ελπίδας

Ωστόσο, παρά τον καταιγισμό από αρνητικά στοιχεία και την εφαρμογή όλο και πιο αυστηρών μέτρων, υπάρχουν περιπτώσεις, που φέρνουν και κάποια δείγματα ελπίδας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της περιοχής της Μάνδρας Αττικής, όπου αποφασίστηκε η άρση των μέτρων, ενώ την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η κατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας φαίνεται βελτιωμένη. Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε άρση των μέτρων, στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Ο εμβολιασμός και «η αρχή του τέλους»

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην έναρξη των εμβολιασμών τόνισε ότι δημιουργείται αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας όμως πως πρόκειται μόνο για «την αρχή του τέλους».

Όπως δήλωσε, όλοι μας πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ενώ συμπλήρωσε πως, δεν είναι δυνατή, σε αυτήν τη φάση, η άρση των μέτρων περιορισμού.

Ωστόσο όπως συμπλήρωσε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας υπ'όψιν τις συστάσεις των ειδικών. 

Θέμα:
Lockdown (1108)
Tags:
πρωτοχρονιά, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ρεβεγιόν, συναθροίσεις, κωδικός, 13033, μετακινήσεις, μετακίνηση, κρούσματα, COVID-19, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μέτρα προστασίας, lockdown, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK