01:53 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1097)
0 02
Βρείτε μας

Με ολιγομελή ρεβεγιόν και με περιορισμούς στην κυκλοφορία εορτάστηκε η αλλαγή του έτους από τους πολίτες που τήρησαν επί το πλείστον τις οδηγίες.

Με εντελώς διαφορετικό κλίμα από άλλες χρονιές εορτάστηκε η αλλαγή του έτους από τους πολίτες της χώρας αλλά και γενικότερα από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αλλαγές στα έθιμα - Διαδικτυακά τα κάλαντα

Η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επέφερε, προεκιμένου να αντιμετωπίσουμε τις θανατηφόρες επιπτώσεις του, έφεραν αλλαγές στα εορταστικά έθιμα που σε ορισμένες όμως περιπτώσεις ίσως αποτελούν και μια «ματιά στο μέλλον». Όπως ήταν τα κάλαντα που έψαλλαν τα παιδιά μέσω διαδικτύου σε συγγενείς και φίλους, γεγονός που φαίνεται πως θα είναι μια πραγματικότητα στο μέλλον.

Εορταστικό κλίμα με άδειους δρόμους και αστυνομικούς

Αν και στους δρόμους μετά τις 22:00 το βράδυ απαγορευόταν η κυκλοφορία των πολιτών, η παρουσία της αστυνομίας ήταν επιβελβημένη, ώστε να αποθαρρύνει όσους είχαν σκοπό να παραβιάσουν τους κανόνες και τις οδηγίες και με τους ελέγχους να είναι σαρωτικοί.

Ωστόσο, παρά την απουσία του κόσμου από τους δρόμους, οι τοπικές αρχές σε σχεδόν όλες τις πόλεις της χώρας, φρόντισαν με στολισμούς και με άλλες ενέργειες, όπως η εκτόξευση πυροτεχνημάτων, να δημιουργήσουν ένα εορταστικό κλίμα, παρά το γενικό lockdown.

Η μετακίνηση προς τα οικογενειακά γεύματα – Οδηγίες για τις μετακινήσεις

Χρησιμοποιώντας τον κωδικό «6» για να μεταβούν σε σπίτια συγγενών ή φίλων, ώστε να εορτάσουν την αλλαγή του χρόνου, οι πολίτες είχαν το δικαίωμα συνάθροισης μέχρι εννέα ατόμων.

Με την πρώτη ημέρα της χρονιάς να αποτελεί και ημέρα κατά την οποία μετά τους βραδυνους εορτασμούς, φίλοι και συγγενείς μαζεύονται και για ένα μεσημεριανό γεύμα, οι ίδιες διαδικασίες θα τηρηθούν και σήμερα, 1η Ιανουαρίου, με τους πολίτες να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της ημέρας το απαραίτητο SMS στον ειδικό αριθμό 13033 για τις μετακινήσεις τους, ή να έχουν μαζί τους το ειδικό έντυπο με τους κωδικούς που δικαιολογούν τη μετακίνησή τους ή να έχουν έτοιμη χειρόγραφη βεβαίωση με τα προσωπικά τους στοιχεία, την αιτιολογία της μετακίνησής τους καθώς και την περιοχή της αφετηρίας και το σημείο προορισμού.

Υπενθυμίζεται πως ο μέγιστος αριθμός συγκέντρωσεις ατόμων, συνεχίζει να ισχύει, με τις συναθροίσεις να μην μπορούν να ξεπερνούν τα εννέα άτομα.

Περιορισμοί στις εκκλησίες

Σημειώνεται πως οι ιεροί ναοί της χώρας θα είναι ανοιχτοί σήμερα, ανήμερα Πρωτοχρονιά, με αυστηρούς περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πιστών.

Συγκεκριμένα, στις εκκλησίες επιτρέπονται 25 άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς μπορούν να είναι έως και 50 πιστοί.

Η μάσκα αποτελεί υποχρεωτικό αξεσουάρ, αλλιώς – όπως έγινε και τα Χριστούγεννα άλλωστε – οι πιστοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Μέγιστος αριθμός επιβατών στα οχήματα

Την ίδια ώρα, χαλάρωσαν οι κανόνες του lockdown όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών στα οχήματα.

Όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, λόγω των ημερών θα επιτρέπονται έως και τέσσερα άτομα εντός των οχημάτων, σε περίπτωση που πρόκειται για μέλη της ίδια οικογένειας.

Θέμα:
Lockdown (1097)
Tags:
εκκλησίες, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, μέτρα προστασίας, ρεβεγιόν, έλεγχοι, μετακίνηση, αστυνομία, απαγόρευση κυκλοφορίας, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρωτοχρονιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK