21:15 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1108)
0 10
Βρείτε μας

Η ώρα αποφάσεων για τα σχολεία πλησιάζει, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, διατυπώνοντας το δίλημμα που φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία απο τη μία θέτει ως προτεραιότητα την επιστροφή στα θρανία, αλλά από την άλλη πρέπει να λάβει υπ'όψιν της και τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν από ένα τέτοιο βήμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, με τους ειδικούς εντούτοις να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. 

Εξηγώντας τα σημεία που ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι αυτά που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως, το θέμα κινητικότητας στις γιορτές και το ζήτημα αναζωπύρωσης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως είπε μιλώντας στον ANT1, εφ'όσον το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, καθώς κρίσιμο σημείο είναι η πληρότητα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. 

Επανέλαβε, εντούτοις, ότι το άνοιγμα αποτελεί προτεραιότητα - θέση άλλωστε και της κυβέρνησης. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, χωρίς αποτέλεσμα, μεταθέτοντας την απόφαση για την προσεχή Δευτέρα. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων φέρονται να είναι είτε η 8η Ιανουαρίου είτε η 11η Ιανουαρίου, με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν όριο μαθητών στις τάξεις, αλλά και μαζικά τεστ για τον κορονοϊό, ούτως ώστε η επιστροφή στα θρανία να γίνει με ασφάλεια. 

Εν τω μεταξύ, τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική. 

«Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» τόνισε η ίδια μιλώντας στο Open. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για άνοιγμα των σχολείων στα τέλη Ιανουαρίου

«Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο ''κόκκινο'', αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» είπε.

Θέμα:
Lockdown (1108)
Tags:
lockdown, Χαράλαμπος Γώγος, Αθηνά Λινού, κορονοϊός, άνοιγμα σχολείων, σχολεία, σχολείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK