19:15 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1058)
0 06
Βρείτε μας

Την εκτίμηση ότι «εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για δύο έως τρεις εβδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό» εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Την εκτίμηση ότι με ένα σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες, όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού θα είχε μειωθεί σημαντικά, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας.

Όπως τόνισε, ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Για τα σχολεία, υπογράμμισε πως «από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να τα ανοίξει, που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση, ό,τι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα, ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ εκτιμά πως δεν θα τη δούμε. 

Όπως επισήμανε, αυτές οι κινήσεις του κλεισίματος και του ανοίγματος, θα είναι για πολύ καιρό έτσι, διότι υπάρχουν δύο επιλογές.

«Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή τη λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα, γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν» σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης.

Επίσης εκτίμησε ότι αυτό το άνοιγμα–κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. 

Για τα εμβόλια, σημείωσε ότι «περιμένουμε μια αδειοδότηση από τη Moderna που θα βάλει κάποιες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ», ενώ επισήμανε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση, δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

Αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι προσεκτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια.

«Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει, αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Lockdown (1058)
Tags:
COVID-19, πανδημία, κρούσματα, lockdown, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK