00:43 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (1081)
0 21
Βρείτε μας

Ενώ το click away εφαρμοζόταν τον τελευταίο καιρό ως μια προσπάθεια σωτηρίας του εμπορικού κόσμου λόγω και των γιορτών, διακόπτεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τι θα γίνει, όμως, με τις παραγγελίες που έχουν ήδη κάνει ορισμένοι καταναλωτές;

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η κυβερνητική απόφαση για τη διακοπή του click away από την Κυριακή, με χρονικό ορίζοντα -προς το παρόν- μίας εβδομάδας.

Καταναλωτές και καταστηματάρχες αναρωτιούνται για το τι πρόκειται να γίνει με τις παραγγελίες που έχουν ήδη υποβληθεί.

«Μέσα από μια επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε με κάποιους καταστηματάρχες, βλέπουμε ότι αυτά τα μέτρα φέρνουν την καταστροφή τους. Μας λένε ότι "επίκειται ολική καταστροφή". Έχουν παραγγείλει προϊόντα που θα μείνουν στα ράφια χωρίς να διατεθούν, οι επιταγές τρέχουν. Οι εκπτώσεις ξεκινούν κανονικά την επόμενη εβδομάδα και οι καταστηματάρχες χάνουν μια ακόμα ευκαιρία για να δουλέψουν» αναφέρει στο Sputnik o Γεώργιος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος.

Τι θα κάνουν οι καταναλωτές που έχουν παραγγείλει προϊόντα 

Από την άλλη, και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν πλέον να ψωνίζουν και να παραλαμβάνουν προϊόντα απευθείας από τα καταστήματα.

«Αν η επιχείρηση διαθέτει e-shop, τότε ο καταναλωτής θα τα παραλάβει, αλλιώς θα περιμένει μέχρι την επαναλειτουργία του click away» υποστήριξε ο κ. Λεχουρίτης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα καταστήματα, ένα από τα σενάρια είναι οι καταστηματάρχες να μεταθέσουν τις ημερομηνίες παραλαβής στις 11 Ιανουαρίου, την ημέρα κατά την οποία ενδέχεται να γίνει μερική άρση κάποιων μέτρων.

«Αυτό το σενάριο κερδίζει έδαφος μόνο αν υπάρξει άρση των μέτρων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πηγαίνουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα, ώστε να ανοίξουν τελικά τα καταστήματα ακόμα και με το click away» προσθέτει ο κ. Λεχουρίτης.

Μια άλλη λύση που φέρεται να συζητείται είναι η μεταφορά των προϊόντων στα σπίτια των πελατών κατευθείαν από τους καταστηματάρχες.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό στις επαρχιακές πόλεις όπου υπάρχουν και διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ καταναλωτών και επιχειρηματιών. Σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, θα ήταν αδύνατο. Για παράδειγμα, ποιος θα φύγει από κατάστημα στο Περιστέρι ώστε να παραδώσει το εμπόρευμα στον πελάτη που μένει στο Μαρούσι;»

Και καταλήγει:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το lockdown φέρνει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά. Πόσοι ήταν τελικά αυτοί που δούλεψαν με click away και τι τζίρους έκαναν; Ούτε ο πελάτης μένει ικανοποιημένος (για παράδειγμα, σε ενδεχόμενα μεγαλύτερα ή μικρότερα νούμερα στα είδη ένδυσης-υπόδησης) ούτε ο καταστηματάρχης έχει τα κέρδη που θα ήθελε. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά και να εισέρχεται ένα άτομο κάθε φορά. Ας το ακούσουν αυτοί που πρέπει».

Θέμα:
Lockdown (1081)
Tags:
κορονοϊός, κοροναϊός, πανδημία, λιανεμπόριο, λιανικό εμπόριο, εμπόριο, click away, παραγγελία, σενάριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK